Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Directorii întreprinderilor cu pierderi de milioane, remunerați generos (VIDEO)

23 mar. 2017,, 12:30   Economie
5568 6

Întreprinderilor cu capital de stat înregistrează pierderi tot mai mari în fiecare an, constată experții IDIS „Viitorul” și cei ai Transparency International Moldova, notează Noi.md.

Gestionarea defectuoasă a întreprinderilor, interferența politicului, cadrul legal precar, dar și remunerarea disproporțională a managerilor - sînt principalele probleme identificate de experți. Astfel, în anul 2015, pierderile întreprinderilor de stat au crescut de 1,5 ori, față de 2014, iar cele ale societăților pe acțiuni s-au dublat practic.

„Problemele sînt cauzate nu doar de managementul ineficient, sînt multe interferențe politice în activitatea întreprinderilor. Știm cum au fost numiți conducătorii unor întreprinderi foarte importante - Moldtelecom, MoldATSA, Moldovagaz. Cît de transparente au fost aceste numiri? Știm cum sînt încheiate contractele în aceste companii, inclusiv cu firmele care sînt în zone off-shore, există contracte la suprapreț. În întreprinderi sînt angajate rude sau persoane afiliate demnitarilor”, a relatat Irina Spinei, expert la Transparency International.

O altă problemă importantă ține de remunerarea excesivă a conducătorilor de întreprinderi care înregistrează pierderi de milioane de lei. Experții au adus drept exemplu situația atestată la „Air Moldova”, companie cu pierderi de 226 de milioane lei, asta în timp ce salariul lunar al conducătorului este 23 de mii de lei. Nici la „Calea Ferată” situația nu este mai bună, directorul întreprinderii avînd un salariu lunar de 20 de mii de lei, în timp ce pierderile se ridică la circa 100 de milioane de lei anual. „Ne punem întrebarea: pentru care performanțe acești administratori încasează pe parcursul a mai multor ani retribuții substanțiale? La Calea Ferată, angajații se plîng că nu își primesc salariile, iar managerii continuă să huzurească”, a spus Spinei.

În opinia expertului IDIS „Viitorul” Veaceslav Ioniță, societatea trebuie să se întrebe pentru ce statul este prezent în economie, atît timp cît acest domeniu este lăsat undeva în umbră.

„La noi se creează impresia că întreprinderile de stat există doar din două raționamente: ca oamenii din partide să aibă în loc de muncă și ca partidele să aibă un bănuț pentru electorală, și atunci se primește că întreprinderile proprietate publică sînt date la cheremul partidelor, pentru că nu am fost vigilenți, iar oamenii partidelor decid ce fac cu ele”, a remarcat Ioniță.

Experții au concluzionat că este nevoie de operarea unor modificări radicale în cadrul legal, astfel încît să fie stopate abuzurile în gestionarea întreprinderilor de stat.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?