X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Problema gestionării deşeurilor cu sprijinul partenerilor străini

22 mar. 2017,, 17:15   Societate
2199 0

Moldova speră să soluţioneze problema gestionării deşeurilor cu ajutorul partenerilor străini, în cadrul implementării Strategiei de gestionare a deşeurilor pentru anii 2013-2027.

Miercuri, în cadrul audierilor publice pe acest subiect, viceministrul Mediului, Igor Talmazan, a spus că strategia presupune crearea a şapte poligoane de importanţă regională şi staţii pentru depozitare temporară (de la patru până la şapte în fiecare raion).

"Graţie grantului oferit de Banca Europeană de Investiţii (BEI), în valoare de 1,2 mil. euro, va fi efectuat studiul de fezabilitate al acestor poligoane. Studiul a fost efectuat deja pentru regiunea de sud, care include raioanele Cahul, Cantemir, Ceadîr-Lunga şi Vulcăneşti. Am desfăşurat negocieri cu BEI, care va oferi un grant în mărime de 6 mil. euro pentru construcţia unui poligon pentru deşeuri. Prin cooperarea cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, vom obţine 35 mil. lei din bugetul de stat pentru efectuarea lucrărilor", a spus el.

Preşedinta Comisiei parlamentare pentru administraţie publică, dezvoltare regională, mediu şi schimbări climaterice, Violeta Ivanov, a amintit că "în Moldova cantitatea deşeurilor creşte pe an ce trece: un locuitor din mediul urban produce anual 600 kg de deşeuri, iar o gospodărie în mediul rural - până la 9 tone".

"În prezent, în Moldova funcţionează 1160 poligoane şi gunoişti, cu o suprafaţă totală de 1236 hectare, iar situaţia la multe din acestea a ajuns la un nivel critic. În multe sate, nivelul substanţelor ce conţin amoniac la gunoişti depăşeşte norma sanitară de 500 de ori. Sănătatea populaţiei este afectată", a spus ea.

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a spus că principala problemă pentru ecologie este "lipsa de cultură a cetăţenilor, care în mare majoritate nu sînt interesaţi de protejarea mediului înconjurător".

"O altă problemă la fel de importantă este legea deşeurilor, care a fost discutată în Parlament timp de trei ani şi a fost adoptată la sfîrşitul anului 2016, însă va intra în vigoare abia în decembrie 2017. Asemenea reţineri nu permit realizarea Strategiei", susţine el.

Ministrul este convins că datorită cooperării instituţiilor abilitate, problema gestionării deşeurilor va fi soluţionată treptat, inclusiv graţie suportului oferit de partenerii străini - BEI şi Agenţia germană de cooperare internaţională (GIZ). Totodată, va fi creată Asociaţia de cooperare regională în domeniul gestionării deşeurilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?