Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Gorelova: Moldova are nevoie de o economie transparentă și eficientă

22 mar. 2017,, 17:00   Economie
1955 0

Pentru acumularea sigură și durabilă a investițiilor Moldova trebuie să dovedească că economia ei este transparentă și eficientă, consideră consilierul președintelui pentru probleme economice Elena Gorelova.

În cadrul unui interviu ea a spus că „nimeni nu va investi într-o țară, în care atît guvernarea, cît și businessul este în semiumbră”.

„Strategia investițională este elaborată în baza unui program de dezvoltare a statului, în care sînt stabilite prioritățile pentru fiecare ramură a economiei, care dintre sectoare va asigura o creștere semnificativă, care dintre acestea necesită investiții financiare sporite. Investițiile urmează să fie făcute ținîndu-se cont de prioritățile dezvoltării economice”, a menționat expertul. Potrivit ei, pe filiera „strategiei investiționale” Moldova înregistrează probleme.

„În ultimii cîțiva ani RM nu dispune de o plan concret de dezvoltare a țării. Da, pe hîrtie există programul „Moldova – 2020”. Însă, spre regret, acesta așa și nu a devenit un document funcțional. De aceea, politica investițională a statului arată puțin haotic”, consideră Gorelova.

Pe lîngă lipsa unui program real de dezvoltare a economiei în calitate de motiv pentru scăderea interesului întreprinzătorilor reali de a investi bani în economia Moldovei Elena Gorelova a numit „lipsa unor acțiuni reale de încurajare a mediului de afaceri”.

„Dacă în 2011 volumul investițiilor străine nete a constituit 8 milioane, atunci în 2015 acesta s-a diminuat pînă la 2 milioane, iar în primele 9 luni ale anului 2016 a însumat 2 milioane”, a menționat ea.

Consilierul a remarcat tendința alarmantă de „pierdere de către Moldova a celor avantaje mici, de care aceasta a dispus pînă de curînd.

„RM dispunea de o forță de muncă relativ ieftină și calificată. Actualmente întreprinzătorii moldoveni se confruntă cu o penurie de personal, în special, cel calificat”, a spus Gorelova, exprimîndu-și regretul în legătură cu faptul că Programul de dezvoltare și reforme există preponderent pe hîrtie, iar sistemul de „mite și alte scheme corupte funcționează în mod real și pretutindeni”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?