X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Rusia: interes scăzut față de Marele Război pentru Apărarea Patriei

23 mar. 2017,, 04:00   Externe
2543 0

Interes sporit față de istoria Marelui Război pentru Apărarea Patriei au început să manifeste mai puțin din jumătate de cetățeni ruși, au calculat sociologii de la Centrul Lavada.

Un număr tot mai mare de respondenți, în general, manifestă ignoranță totală pentru istoria Rusiei.

Centrul Levada a realizat un sondaj despre interesul cetățenilor față de epocile istorice și cele mai importante perioade, în opinia respondenților, din istoria Rusiei.

Ca și odinioară, respondenții manifestă cel mai mult interes față de Marele Război pentru Apărarea Patriei. Și totuși, dacă în iulie 2008, mai bine de jumătate din respondenți manifestau interes față de această perioadă (55%), în martie 2017 – doar 38% (în perioada 2008-2017 nu s-a mai realizat niciun sondaj la acest subiect la comanda Centrului Levada). Numărul cetățenilor care ”nu manifestă, în general, niciun interes pentru trecutul Rusiei” a crescut de două ori (de la 7 la 15 %).

Cultul sovietic al Marelui Război pentru Apărarea Patriei cu sărbători de amploare a datelor comemorative, a fost restabilit în perioada președinției lui Vladimir Putin pe fundalul ”vacuumului ideologic”, a atras atenția politologul Nicolai Mironov.

”Autoritățile promovează acest subiect din cauza lipsei altor victorii la fel de importante, odată cu plecarea veteranilor a apărut ”Regimentul nemuritor”. Însă, Marele Război pentru Apărarea Patriei prezintă interes, deja, pentru mai puțin de jumătate dintre ruși. Din considerentul că aceste evenimente s-au petrecut cu mult timp în urmă, iar războiul trece în sfera mitului și iese din conștiința maselor”, a explicat expertul.

Creșterea interesului pentru epoca lui Brejnev, pe fundalul reducerii generale a atenției față de istorie, se asociază cu politica posturilor TV guvernamentale din ultimii ani, a presupus vicedirectorul Centrului Levada, Alexei Grajdankin.

”Acum, are loc restabilirea interesului față de ceea ce a fost dat uitării în anii 1990 și criticat atunci foarte dur. Acest fapt este generat de politica posturilor TV guvernamentale, care se întorc activ la moștenirea culturală a timpurilor lui Brejnev. Pe fundalul reducerii interesului față de istoria îndepărtată, crește atenția față de istoria mai recentă”, a menționat sociologul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?