X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Reprezentantul special al Preşedinţiei OSCE vine în vizită la Chişinău

22 mar. 2017,, 12:03   Politică
1702 0

Reprezentantul special al Preşedinţiei OSCE din partea Austriei, Wolf Dietrich Heim, vine în vizită la Chişinău şi Tiraspol, anunţă Misiunea permanentă a OSCE în Moldova.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la comunicatul OSCE, miercuri şi joi, ambasadorul Heim se va întâlni cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, şi cu vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan. El va merge la Tiraspol, unde se va întâlni cu reprezentantul politic transnistrean în procesul de negocieri, ministrul Afacerilor Externe au autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev.

"În cadrul vizitei, Wolf Dietrich Heim va mai avea întrevederi cu ambasadorii acreditaţi ai Rusiei şi Ucrainei (mediatori), precum şi ai Uniunii Europene şi SUA (observatori) în cadrul eforturilor coordonate ale partenerilor internaţionali în formatul "5+2" pentru a sprijini părţile în avansarea procesului, conform Declaraţiei Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe ai OSCE, semnată la Hamburg în decembrie 2016", se arată în comunicat.

Vineri, la finele vizitei, el va face declaraţii pentru presă.

Wolf Dietrich Heim a venit la Chişinău şi Tiraspol pe 20 ianuarie, după ce Austria a preluat Preşedinţia OSCE. După întrevederile desfăşurate, el şi-a exprimat "optimismul prudent" referitor la procesul reglementării transnistrene. Diplomatul a subliniat că "reglementarea transnistreană este una din priorităţile Austriei în timpul preşedinţiei în OSCE".

El s-a pronunţat pentru continuarea "politicii paşilor mici, care presupune trecerea de la soluţionarea problemelor simple la cele mai complexe" şi şi-a exprimat speranţa că diferendul transnistrean va fi soluţionat.

"Acest lucru trebuie făcut cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional, prin acordarea unui statul special pentru regiunea transnistreană", a subliniat reprezentantul OSCE.

Negocierile în formatul "5+2" nu s-au mai desfăşurat timp de doi ani şi jumătate. În 2016, în Germania au fost desfăşurate două reuniuni neformale ale participanţilor la procesul de negocieri, însă negocierile aşa şi nu au fost reluate. La începutul lunii iunie, la Berlin a fost semnat un protocol ce cuprinde şapte puncte, după îndeplinirea cărora urma să fie luată o decizie privind reluarea negocierilor. Însă protocolul nu a fost îndeplinit, iar acest lucru nu a permis luarea unei hotărâri privind reluarea negocierilor în format deplin.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?