X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Speakerul Transnistrean: Nu există şi nici nu poate exista alternativă la formatul "5+2"

22 mar. 2017,, 09:15   Politică
1825 1

Nu există şi nici nu poate exista alternativă la procesul de negocieri în formatul "5+2" pentru reglementarea moldo-transnistreană.

O declaraţie în acest sens a făcut preşedintele Sovietului Suprem al autoproclamatei RMN, Alexandr Şcerba, la întrevederea de marţi, la Tiraspol, cu preşedinta Grupului Adunării Parlamentare a OSCE pentru Moldova, Arta Dade.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul organului legislativ al regiunii, el şi-a exprimat regretul că, "în pofida iniţiativelor permanente ale părţii transnistrene, ale ţărilor garante şi mediatoare, formatul "5+2" deocamdată stagnează".

"În cadrul Preşedinţiei Germaniei în OSCE, în vara anului 2016 a fost semnat Protocolul de la Berlin, care are sens real, cuprinde probleme ce ţin de viaţa cetăţenilor de rînd. La modul practic, înţelegerile convenite de părţi nu se realizează. Sîntem nevoiţi să constatăm că Moldova acţionează pe standarde duble în ceea ce priveşte soluţionarea problemelor oamenilor, alegătorilor noştri", a spus el.

Preşedinta Grupului Adunării Parlamentare a OSCE a spus că parlamentarii europeni sînt interesaţi în continuarea dialogului între părţi în formatul "5+2".

"Deşi Adunarea Parlamentară a OSCE nu participă nemijlocit în procesul de negocieri între Moldova şi Transnistria, instituţia are un rol important, inclusiv pe dimensiune umană, în soluţionarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului", a menţionat ea.

Speakerul transnistrean a informat-o despre o altă problemă care îngrijorează regiunea: intenţia Moldovei şi Ucrainei de a instituit controlul comun la un post de trecere a frontierei.

"Aceasta va duce la blocarea activităţii economice externe a agenţilor economici, la împiedicarea liberei circulaţii a cetăţenilor noştri şi ar putea duce la escaladarea situaţiei", a spus el, exprimîndu-şi speranţa că, în urma vizitei, oaspetele "va putea prezenta tabloul complet al relaţiilor dintre Transnistria şi Moldova".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?