Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Boțan: Există două soluții privind mormintele lăsate în paragină

22 mar. 2017,, 10:05   Capitala
4441 1

Cimitirele din Chișinău au ajuns în situația în care nu mai au spații pentru înmormîntări.

Din acest motiv, Î.M. „Combinatul Servicii Funerare” face apel către rudele persoanelor înmormîntate cu zeci de ani în urmă și care nu mai sînt vizitate de nimeni, să permită reutilizarea acestor spații, informează NOI.md.

Contactată de NOI.md, șefa întreprinderii, Ludmila Boțan, a menționat că există două soluții în acest caz: fie extinderea cimitirelor, fie refolosirea mormintelor părăsite de ani de zile. „Situația cu extinderea se reține, dar opțiunea de a refolosi o avem de mulți ani. Multe morminte nu mai sînt vizitate de nimeni și stau în paragină, ne-am gîndit că le-am putea reutiliza”, a declarat Boțan.

Potrivit ei, locul unde sînt înmormîntate persoane notorii, istorice nu vor fi reutilizate. „Ceea ce am putut face cu propriile forțe, a fost să identificăm mormintele istorice și lista cu aceste personalități a fost plasată la intrare în cimitire. Dar neavînd o listă clară cu aceste persoane notorii, mai apelăm la istorici sau la rude, pentru a-i identifica pe toți”, a adăugat șefa întreprinderii.

Astfel, în cimitirele din capitală, lîngă mormintele părăsite sînt puse plăcuțe prin care se cere ca rudele de gradul I ale celor înhumați, să se prezinte la administrația Cimitirului, pentru a autoriza și păstra mormintele în continuare. Pentru aceasta administrația a stabilit perioada de șase luni, după care va începe reutilizarea mormintelor.

Mai mult, pe viitor se vor întreprinde și alte măsuri, precum refolosirea obligatorie după șapte ani și înmormîntarea în același mormînt a rudelor; redistribuirea locurilor după un anumit timp.

Zilnic, în cimitirele din Chișinău au locîn jur de 30 de înmormîntări, iar dacă nu se va găsi o soluție cît mai curînd posibil, în situația creată, porțile acestora se vor închide, din lipsă de spațiu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?