Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Titlul de „cel mai bun profesor din lume“, acordat unei canadience

21 mar. 2017,, 01:30   Externe
2503 0

O femeie ce predă într-un sat izolat din zona arctică a Canadei a cîştigat duminică, la Dubai, titlul de „cel mai bun profesor din lume“, care este însoţit de un cec în valoare de 1 milion de dolari, transmite AFP online.

Maggie MacDonnell a fost aleasă dintr-un total de 20.000 de candidaţi din 179 de ţări. Ea predă în localitatea Salluit, în zona arctică a Canadei, care are o rată ridicată a sinuciderilor, potrivit biografiei sale, publicată de organizatorii concursului.

MacDonnell a declarat, duminică, după cîştigarea premiului, că în satul în care locuieşte au avut loc cel puţin 10 sinucideri în ultimii doi ani.

În calitate de profesor, atunci cînd ajung la şcoală în ziua de după o sinucidere, există un loc gol în sala mea de clasă, în care planează o linişte totală“, a dezvăluit ea, reţinîndu-şi cu greu lacrimile. „Vă mulţumesc că aţi atras atenţia lumii asupra situaţiei lor“, a adăugat cîştigătoarea premiului.

Maggie McDonnell a lansat un program de formare socială pentru elevii ei - în special pentru fete -, într-o regiune în care sarcinile în rîndul adolescentelor sînt frecvente şi rata abuzurilor sexuale este ridicată.

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a felicitat-o pe Maggie MacDonnell prin intermediul unui mesaj video. „Sîntem foarte mîndri de dumneavoastră“, i-a transmis premierul canadian.

Ceremonia de decernare a premiului a fost deschisă de cîntăreţul italian Andrea Boccelli.

Concursul, ajuns la cea de-a treia ediţie, este organizat de fundaţia Varkey, al cărei sediu general se află în Dubai. Premiul este achitat în tranşe şi impune învingătorului o condiţie, şi anume să rămînă profesor pentru cel puţin încă cinci ani.

În 2016, concursul a fost cîştigat de o învăţătoare palestiniană din Cisiordania ocupată, Hanane al-Hroub, „pentru importanţa pe care a oferit-o jocului în educaţia copiilor“, cu scopul de a combate violenţa în mediul şcolar, adeseori afectat de conflictul israeliano-palestinian.

Fundaţia a fost înfiinţată de familia Varkey, alcătuită din indieni care au imigrat în anii 1950 în Emiratele Arabe Unite, pe atunci protectorat britanic. Membrii acestei familii au făcut avere creînd reţele de şcoli private, la început destinate copiilor expatriaţilor occidentali sau indieni care s-au mutat în Golful Persic graţie „boom“-ului petrolier.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?