X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Au fost anunțați beneficiarii spălării banilor prin Moldova

20 mar. 2017,, 17:45   Economie
4307 0

Cîțiva businessmeni au fost numiți beneficiari ai schemelor de retragere din Rusia a circa 22 de miliarde de dolari care au fost ulterior spălate prin Moldova.


Drept beneficiari au fost numiți businessmanul și contractorul Căilor Ferate din Rusia Alexei Krapivin, proprietarul grupului „Lanit” Gheorghi Ghens și coproprietarul holdingului IT „Marvel” Serghei Ghirdin. Numele lor figurează în rezultatele investigației, publicate luni, 20 martie, de către ziarul rusesc „Novaia gazeta”, relatează NOI.md.

Potrivit rezultatelor investigației, persoanele enumerate au figurat în ale schema coruptă de sustragere și canalizare a mijloacelor bănești în proporții mari pe conturile unor companii off-shore, cunoscută de asemenea sub denumirea „Laundromat”. Potrivit schemei, una dintre companiile off-shore prezenta altei companii un bilet la ordin pe o sumă mare de bani. Cînd termenul de a achita biletul expira se constata că pe conturile acestor companii nu sînt sume suficiente. Garanții acestor conturi au fost companiile-fantome din Rusia și cetățenii Moldovei. Atunci cînd a sosit termenul de achitare a datoriei, plătitorii acceptau obligațiile, comunicînd, totodată, că nu dispun de astfel de mijloace.

Judecătoria Moldovei s-a implicat în procedură în legătură cu faptul că garanți ai biletului la ordin au fost cetățenii Moldovei care au obligat companiile-garante prin instanță să achite biletul la ordin, în cazul în care acestea aveau conturi deschise pe teritoriul Moldovei. Acest lucru a contribuit la faptul că banii de pe conturile companiilor rusești deschise în băncile moldovenești, potrivit ordonanței instanței, au fost scoase liber peste hotarele Rusiei. Jurnaliștii publicației „Novaia gazeta” au comunicat că sub forma executării hotărîrilor judecătorești adoptate de către judecătorii moldoveni în perioada 2011-2014 din Rusia prin „Laundramat” au fost scoase 22 de miliarde de dolari SUA sau peste 700 de miliarde de ruble rusești.

Reamintim că în septembrie 2016 în Moldova a fost reținut un grup format din 16 judecători și 3 executori judiciari, implicați în schema de spălare a banilor și pronunțarea verdictelor care au contribuit la scoaterea ilegală de mijloace în proporții deosebit de mari.

Ulterior șeful Procuraturii Anticorupție Viorel Morari a comunicat că suspecții contractau credite impunătoare pe numele unor persoane social-vulnerabile care locuiesc în diverse localități ale Moldovei, inclusiv în Transnistria.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?