Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cercetătorii: modificarea sistemului electoral – evaluare prematură

20 mar. 2017,, 16:00   Politică
2669 1

"Este prematur să vorbim despre avantajele şi dezavantajele iniţiativei de modificare a sistemului electoral prin trecerea la alegerile în baza votului uninominal", consideră vicedirectorul Institutului de cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţei a Moldovei (AŞM), doctorul habilitat Victor Juc.

Surse din cadrul AŞM au relatat că această opinie el a prezentat-o în cadrul mesei rotunde "Sistemul electoral din Republica Moldova: oportunităţi de reformă", organizată de AŞM.

În opinia directorului Institutului, profesorului Valeriu Cuşnir, "perfecţionarea sistemul electoral acestuia ar fi un factor de natură să influenţeze înnoirea elitelor, însă acesta nicidecum nu e unicul şi nici pe departe panaceul dezvoltării unei clase elitare moderne, capabile să redreseze situaţia social-politică şi economică din Republica Moldova".

"Reînnoirea clasei politice suscită nu numai eforturi legislative, dar şi acţiuni de consolidare a democraţiei, transparenţei, pluralismului politic, inclusiv în cadrul partidelor politice, dezvoltarea societăţii civile, prevenirea oligarhizării instituţiilor publice, combaterea corupţiei, în special, a celei politice", consideră omul de ştiinţă.

Liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, a subliniat actualitatea şi necesitatea discuţiilor care au loc în cadrul mediului academic, unde sunt oameni de ştiinţă pregătiţi în acest domeniu, precizând că este foarte important de a discuta acest proiect care ţine de interesul fiecărui cetăţean al Republicii Moldova.

"Nu este bine că proiectul a fost publicat fără a fi analizat, examinat de instituţiile obşteşti din ţara noastră şi, în primul rând, de Academie. Poate chiar Academia trebuie să aibă o implicare mai serioasă la această temă, să fie invitată de Parlament, pentru a da o expertiză pe marginea acestor propuneri, ce să conţină acest proiect", a menţionat Voronin.

Preşedintele AŞM, Gheorghe Duca, a menţionat că rezultatele acestor discuţii vor fi prezentate societăţii şi transmise deputaţilor în Parlament, în speranţa că punctele de vedere expuse vor fi luate în considerare la definitivarea proiectului de lege. Totodată, el a îndemnat politicienii şi societatea să beneficieze de platforma echidistantă a ştiinţei, de a identifica soluţii benefice pentru viitorul ţării.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?