Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

20 de profesori din Moldova au avut parte de cursuri de o săptămînă la Moscova

20 mar. 2017,, 15:45   Societate
2168 0

Douăzeci de pedagogi și conducători ai instituțiilor de învățămînt din Bălți și alte localități ale Moldovei au trecut, timp de o săptămînă, cursuri de creștere a calificării la Moscova.

Deplasarea în capitala Federației Ruse a fost o continuare a înțelegerilor dintre primarul de Bălți, Renato Usatîi, și primarul Moscovei, Serghei Sobianin. Echipa de filmare a postului de televiziune din Bălți, care, la fel se afla la Moscova, din alte motive, s-a întîlnit cu profesorii și cu Renato Usatîi.



Potrivit primarului de Bălți, asemenea schimb de cunoștințe, metode și experiență între pedagogii din Moldova și cei din Moscova are loc pentru prima dată în cîteva zeci de ani.

RENATO USATÎI, PRIMAR DE BĂLȚI
„Pentru mine este un proiect foarte important: părinții mei, la fel, sînt profesori și după distrugerea Uniunii Sovietice pedagogii din Moldova, directorii și directorii adjuncți din școli, din păcate, nu au avut posibilitatea de a vizita o altă țară. Guvernul Moscovei și-a asumat absolut toate cheltuielile legate de cazarea pedagogilor noștri, hrană, transport. Pentru aceasta vreau să mulțumesc încă odată ministrului, conducătorului Departamentului relațiilor economice externe, Serghei Evghenevici Cerceomin. Cu siguranță, avem nevoie de asemenea proiecte, pentru că oamenii nu trebuie să-și cheltuiască banii, pe care pur și simplu nu-i au. Sînt convins că asemenea gen de schimb de experiență va deveni o bună tradiție, și un număr cît mai mare de profesori din Moldova va putea vizita Moscova”.

Însăși pedagogii spun că activitatea colegilor din Moscova merită o atenție deosebită. Ei mulțumesc administrației celor două orașe pentru posibilitatea de a face cunoștință cu aceasta.

SVETLANA OSERBAEVA, PROFESOR DE LIMBĂ ȘI LITERATURĂ RUSĂ
„Această deplasare ne-a adus nouă tuturor o groază de impresii noi și pozitive. Pentru acest fapt vreau să exprim cuvinte de mulțumire primarului orașului nostru, Renato Usatîi: fără de năzuința sa, fără semnarea acordului de colaborare cu Circumscripția administrativă de vest a orașului Moscova, probabil, nu am fi văzut ceea ce am văzut. Probabil, n-am fi putut lua nimic din tot ceea ce putem aduce acum la orele și școlile noastre”.

În Rusia are loc dezvoltarea școlilor, ceea ce se vede cu ochiul neînarmat – este de ajuns să vezi dotarea și nivelul procesului de predare în aceste școli. Potrivit reprezentanților delegației moldovenești, ei au obținut posibilitatea de a privi și analiza dintr-o cu totul altă perspectivă activitatea lor de pînă acum.

ROMAN FLORESCU, DIRECTORUL GIMNAZIULUI NR. 2
„Metodele care ne-au fost demonstrate în una dintre cele mai bune instituții de învățămînt din Moscova, sînt în ziua de astăzi o parte a sistemului așa-numitor școli ale viitorului. De ce? Momentul cheie – copiii în aceste școli sînt educați în asemenea mod că ei au învățat cum să trăiască în viitor, într-o lume care se schimbă. Probabil, aceasta este cel mai important din ceea ce văd eu în această deplasare. Este important încă un moment – susținerea din partea Guvernului. Miră acel fapt că conducătorii instituției de învățămînt stabilește de sine stătător strategia de dezvoltare a școlii, pentru că el vede posibilitățile financiare. În această situație, directorul are mînă liberă – nu este limitat de anumite cadre. Probabil, aceasta și face deosebirea dintre educația în Moldova și educația pe care am văzut-o aici”.

Vizita pedagogilor din Moldova în capitala Federației Ruse este efectuată în cadrul Memorandumului de colaborare semnat între Circumscripția administrativă de vest al Moscovei și orașul Bălți. Documentul prevede lărgirea colaborării dintre orașe în domeniul administrării gospodăriei locativ-comunale, proiecte de infrastructură, politici sociale și de tineret, educație și cultură.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?