Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Prin argumentele sale, Chirtoacă-și recunoaște neputința

20 mar. 2017,, 13:40   Capitala
3393 1

Dorin Chirtoacă a reacționat la apariția munților de gunoi în curțile blocurilor din Chișinău.


Primarul general a avertizat orășenii că situația se poate agrava în cazul în care nu se va putea relua evacuarea deșeurilor la gunoiștea din Țînțăreni. Potrivit lui, serviciile municipale stau degeaba nu din vina lor, cin din cauza circumstanțelor legate de umplerea minei ”Purcel” din comuna Bubuieci, transmite NOI.md.

Evenimentele din ultimele zile, cînd locuitorii Chișinăului au fost martori la acumularea munților de gunoi în curțile lor, au generat entuziasm lui Chirtoacă, care a îndemnat orășenii să se pregătească pentru urmări mult mai triste. ”Noi ne-am convins de ceea la ce poate duce gunoiul neevacuat din curți două zile la rînd. Vor fi consecințe și mai serioase dacă ei își vor sista activitatea. Evenimentele din ultimele zile au fost generate de faptul că gunoiștea de la Ciocana (se are în vedere mina ”Purcel” – red.) este arhiplină și noi trebuie să găsim o soluție pentru evacuarea deșeurilor din municipiul Chișinău”, a declarat Chirtoacă.

El a menționat că cel mai corect ar fi reluarea funcționării gunoiștii de la Țînțăreni, însă, a făcut trimitere la neînțelegerile pe care le întîmpină din partea localnicilor. ”Este clar că gunoiul nu poate rămîne în oraș. În cazul dat, noi trebuie să ajungem la o înțelegere cu locuitorii și conducerea satului Țănțăreni pentru a găsi o soluție în vederea reluării funcționării gunoiștii. Ei, însă, refuză să colaboreze cu noi. Dacă nu vom reuși să respectăm toate normele, vom trebui să facem așa cum fac toți moldovenii – să ducem gunoiul la marginea localității”, a rezumat Chirtoacă, recunoscînd, de facto, că este neputincios să soluționeze această problemă de mare importanță pentru toți locuitorii Chișinăului.

Anterior, președintele fracțiunii comuniștilor și consilierilor independenți din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) Vasilii Chirtoca a avertizat, în repetate rînduri, despre declanșarea unei catastrofe ecologice în regiunea minei ”Purcel”, unde, în ultima perioadă, au fost depozitate deșeurile solide din municipiul Chișinău. În legătură cu acest fapt, el a scris o scrisoare pe numele primarului general și în adresa procuraturii municipale cu rugămintea de a întreprinde măsuri concrete în vederea lichidării catastrofei ecologice din comuna Bubuieci și restabilirea funcționalității poligonului de la Țînțăreni.

Vasile Chirtoca a calificat acțiunile primăriei capitalei și, personal a lui Dorin Chirtoacă, drept o infracțiune penală. Potrivit lui, organele procuraturii trebuie să se ocupe serios de dosarul neîndeplinirii obligațiilor ce le revin funcționarilor municipali, fapt care a generat consecințe grave. De asemenea, el a numit exagerată suma necesară calculată pentru restabilirea funcționării poligonului de la Țînțăreni. Potrivit consilierului municipal, suma de peste 25 de milioane, numită de experți, urmărește interesele celor care intenționează să folosească aceste surse în cu totul alte scopuri. Chirtoca este convins că, în starea sa actuală, poligonul este capabil să depoziteze gunoiul din municipiul Chișinău.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?