X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Renato Usatîi: Un stat moldovenesc viabil este posibil doar în baza unei noi Constituții

20 mar. 2017,, 10:28   Politică
3781 9

Moldova are nevoie de o nouă Constituție și o putere nouă.

Despre aceasta a declarat liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în cadrul celui de-al V-lea Congres extraordinar, care a avut loc pe 18 martie la Chișinău. Modificările trebuie să vizeze, de asemenea, Codul Penal. Acestea presupun că judecătorii, procurorii și alți reprezentanți ai structurilor de forță ar putea primi pînă la 15 ani de închisoare pentru acțiuni de corupție, în speță – luare de mită. Încă un proiect de lege vizează „turismul politic”.

„Scopul nosru este crearea unui stat moldovenesc viabil care să asigure păstrarea dezvoltării poporului. Aceasta înseamnă crearea unui nou model al republicii moldovenești, în rezultatul elaborării și adoptării unei noi constituții populare și schimbării totale a puterii în țară”, a declarat în timpul discursului său liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, prin intermediul unei legături video directe din Moscova. „Pentru depășirea depresiei, pentru ieșirea pe calea corectă a dezvoltării normale, avem nevoie de o reformatare totală a puterii. Și noi, toți împreună vom face acest lucru. Actualul regim desfășoară o politică de genodic.”, este convins Usatîi.

„Corupția continuă în sistemul judecătoresc suvminează nu doar bazele democrației, ci și însăși statalitatea Moldovei. Este evident că majorarea salariilor judecătorilor și procurorilor, precum și o reformă mimată a sistemului judiciar fără noi reglementări în ceea ce privește inițierea urmăririi penale pe numele funcționarilor corupți, nu va da rezultate concrete”, se menționează în Rezoluția Congresului V extraordinar al partidului. „Partidul Nostru” pledează în favoarea modificărilor aduse articolelor din Codul Penal, ce țin de luare de mită de către judecători și procurori. Pedeapsa pentru aceaste infracțiuni ar trebui să fie de cel puțin 15 ani de închisoare.

Noi insistăm asupra depolitizării instituțiilor de stat, precum și transmiterea sub controlul opoziției asupra Procuraturii Generale, CEC, CCA și Curții de Conturi. Nu vor să transmită controlul către opoziție, să le transmită sub controlul societății civile!”, a adăugat Usatîi în cadrul Congresului.

De asemenea, partidul insistă asupra interzicerii migrației politice la nivel legislativ. „Turismul politic a devenit nu numai o afacere profitabilă pentru unii aleși locali și deputați, dar este totodată și asigurarea puterii nelimitate a regimului de la guvernare. „Partidul Nostru” pledează pentru elaborarea unor proiecte de legi care vor impune aleșii poporului să își respecte obligațiunile. Aceste legi nu ar permite trecerea dintr-un partid în altul și sancționarea celor care o fac”, se spune în Rezoluția Congresului.

Proiectul de lege în cauză va fi transmis președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, pentru a fi prezentat Parlamentului ca inițiativă legislativă. „În cazul respingerii inițiativei de către majoritatea parlamentară, „Partidul Nostru” își rezervă dreptul de a iniția un referendum pentru a aproba o lege care să interzică transferul de la un partid la altul după ce au avut loc alegeri”, previne formațiunea aflată în opoziție, în Rezoluția sa.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?