X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Părinții, nemulțumiți de cele 42 de zile de vacanță pentru grădinițe

18 mar. 2017,, 11:00   Societate
5086 1

Nemulțumiri și în societate, după ce autoritățile au anunțat că grădinitele din țară ar putea intra obligatoriu în vacanță pentru 42 de zile, pe timp de vară.

Asta prevede un regulament al Ministerului Educației, trimis spre avizare Ministerului Justiției. Părinții sînt extrem de indignați, deoarece nu vor avea unde să-și lase copiii, cât timp angajatorii nu oferă un concediu atât de mare. Solicitată să argumenteze nevoia acestei reforme, ministrul Educației, Corina Fusu, a răspuns doar că documentul nu a intrat în vigoare și că nu ea a elaborat acest regulament, ci structura pe care o conduce.

Ministerul Educației propune ca grădinițele să fie închise timp de 42 de zile, în perioada 1 iunie – 31 august. Vacanța de vară pentru cei mici a trezit, însă, un val de nemulțumiri în rândul părinților. Cei mai mulți dintre ei muncesc și spun că nu vor avea cu cine să-și lase odraslele.

"Ce sa facem noi cu copii in aceasta perioada? E bine daca ai bunici, dar daca sînt parinti si copii care nu au pe nimeni, va fi o probleme. O solutie ar fi posibilitatea de transfer in alte gradinite, dar in apropierea razei in care ne aflam", spune o mămică.

"În cazul in care gasesc o alternativa pentru parinti, nu am nicio o problemă, daca nu, nu sînt de acord. Nu ne putem permite un asemenea lux", mărturisește o altă mamă.

"Ar fi bine ca grădinița să lucreze și vara. Sînt părinți care muncesc și nu au pe cineva, în grija cui să lase copiii. Nu este o idee bună", mai spune un părinte.

"E anormal. Noi sîntem implicati in procesul de lucru , vacantele sînt 28 de zile pe an si la serviciu nici nu ne da 28 de zile. Dar copii sa stea 42 de zile, practic doua luni, in primul rand trebuie sa fie organizate centre, sau sa fie comasate grupele, dar e anormal si parintii clar lucru ca se vor revolta", susține încă o mămică.

Într-o petiție lansată online, părinții cer argumente de la ministrul Educației. Corina Fusu, însă nu știe cum să explice necesitatea regulamentului. Aceasta promite, însă, să discute cu părinții.

"Urmează sa mai discutam, nu este un act normativ care a intrat in vigoare. – Dar atunci cand ați luat această decizie, care au fost premizele? ... Noi... Mergem. Nu l-am elaborat eu regulamentul. - Dar l-a elaborat Ministerul Educației. - Ma scuzați".

Câteva argumente a oferit un angajat al Ministerului Educației, printr-o scrisoare, în care se arată că ”instituirea vacanței pentru copiii de la grădinițe este indispensabilă, întrucât, în perioada de vară, instituțiile preșcolare sînt frecventate de mai puțini copii”. De asemenea, potrivit celor de la educație, ”vara în grădinițe se fac reparații, iar mirosul de vopsea este nociv. Însă, odată cu instituirea vacanței, lucrările vor putea fi realizate în lipsa celor mici”. Un alt argument pe care-l găsim în text este că ”angajații din instituțiile de educație timpurie au și ei copii, pe care vor să îi ducă la mare, la munte în perioada de vară, și să fie împreună cu toată familia”.

Regulamentului-tip de organizare și funcționare a instituției de educație timpurie, în care se prevede instituirea vacanței de vară se află la Ministerul Justiției spre avizare. În semn de protest față de propunerile autorităților, un grup de părinți a anunțat că pe data de 23 martie va organiza un FLASH MOB la Ministerul Educației, cu genericul "Când copiii contează, grădinițele funcționează".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?