Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Munteanu face precizări privind concesiunea a 40% din teritoriul Moldovei

18 mar. 2017,, 09:30   Economie
5296 16

În concesiune este dat dreptul de explorare a hidrocarburilor la sudul Moldovei, dar nu 40% din teritoriul ţării. Despre aceasta a declarat, vineri, în Parlament, ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.

Potrivit lui, "în ultimul timp, în presa de limba rusă au apărut speculaţii precum că contractul cu compania americană "Frontera Resources International" a fost încheiat pentru explorarea gazului de şist, ceea ce nu este adevărat, deoarece în contract este menţionat petrolul şi gazul natural".

"Compania nu poate începe explorarea şi comercializarea nici unui gram de petrol fără un contract, care trebuie să fie încheiat cu Guvernul. Am publicat întregul contract, afară de ultima pagină, care conţine aspectele tehnologice ale companiei", a spus ministrul.

În opinia sa, Moldova dispune de suficiente rezerve de petrol şi gaz pentru a-şi asigura necesităţile.

"Moldova ar putea deveni independentă faţă de Rusia pentru o perioadă de 70 de ani, însă fără cercetări, pentru care nu sînt bani, aceste resurse nu vor fi accesibile. Ruşii special nu au vrut să pornească aici explorările, pentru ca RSSM să nu-şi ridice capul. Ei au vrut ca noi aici să ne ocupăm doar de cultivarea legumelor, căci exploatarea zăcămintelor în Moldova nu intra în planurile lor strategice", consideră ministrul liberal.

Potrivit ministrul Economiei, Octavian Calmîc, contractul prevede explorarea pe un termen de cinci ani cu posibilitatea prelungirii cu încă cinci ani. Dacă se vor găsi resurse, va putea fi încheiat un nou contract, însă în urma anumitor înţelegeri.

Deputatul Partidului Liberal Democrat, Gheorghe Cobzac, a spus că s-a aşteptat să vadă un contract în care sînt "prevăzute măsuri clare pentru protejarea mediului, dar acest lucru nu s-a întîmplat".

Socialistul Vlad Batrîncea şi-a exprimat nemulţumirea referitor la patul că acest contract a fost încheiat cu o companie americană "legată cu off-shoruri".

"În loc să explice aceste momente, ministrul povesteşte despre timpurile ocupaţiei sovietice", a spus el.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?