X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Chirinciuc rămîne ministrul Transporturilor: moțiunea, respinsă

17 mar. 2017,, 17:55   Politică
3556 6

Moțiunea simplă asupra activității ministrului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a fost respinsă astăzi de majoritatea parlamentară, informează Noi.md.

Iurie Chirinciuc s-a justificat în fața deputaților, precizînd că nu el poartă responsabilitatea pentru restanțele salariale înregistrate la Calea Ferată. Potrivit lui, angajații suferă din cauza deciziilor pe care le-au adoptat cei care au fost anterior la conducerea întreprinderii, inclusiv în perioada comunistă.

„Restanțele salariale s-au format pînă în august 2015, atunci cînd am venit la conducerea Ministerului. Mă învinuiți că astăzi Calea Ferată este în prag de faliment, dar singuri atunci cînd ați avut ocazia și existau suficiente resurse nu ați făcut investițiile necesare. Nu ați procurat nicio locomotivă pentru transportul de pasageri, din această cauză în cel mai scurt timp nu vom avea cu ce deservi cursele de transport pasageri”, a menționat Chirinciuc, adresîndu-se în special deputaților socialiști, cei care au inițiat moțiunea.

Reprezentanții opoziției au insistat totuși că salariile angajaților CFM nu au fost achitate în ultimele șapte, opt luni, informație dezmințită însă de Chirinciuc. „Ce ați întreprins dvs. personal pentru a ameliora situația financiară de la Calea Ferată?”, a întrebat deputatul PSRM Oleg Lipskii.

„2016 a fost ce mai greu an economic pentru Calea Ferată din ’90 încoace. Acolo unde a fost cazul am intervenit, dar fără o reformă serioasă, întreprinderea nu are cum să supraviețuiască”, a răspuns Chirinciuc.

Menționăm că circa 1.200 de angajați ai Căii Ferate cer achitarea restanțelor salariale, care depășesc, conform estimărilor, suma de 130 de milioane de lei. Aceștia mai cer compensarea pierderilor cauzate de neachitarea la timp a salariului, dar și restabilirea duratei normale a timpului de muncă de 40 ore pe săptămînă, cu anularea șomajului tehnic stabilit pentru fiecare zi de vineri.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?