X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Specialiștii avertizează: căpușele au ieșit din hibernare

19 mar. 2017,, 14:00   Societate
2927 0

Specialiștii avertizează: după topirea zăpezii și încălzirea aerului pînă la +3˚C, căpușele se trezesc din hibernare.

Potrivit acestora, în anul curent căpușele au apărut mult mai devreme ca de obicei, cam pe la sfîrșitul lunii februarie, informează NOI.md.

Mai mult, aceștia menționează că căpușele sînt cele mai active anume în lunile martie – iunie, septembrie – octombrie. Acestea parazitează pe corpul diferitor rozătoare și animale mai mari, dar viețuiesc în ierburile înalte, în păduri, tufari, pe suprafața solului, pe grămezi de gunoi.

Căpușele sînt vectorul transmițător al mai multor maladii infecțioase de la animale la om. Pe teritoriul municipiului Chișinău, căpușele sînt unicele care răspîndesc borelioza. Numărul cazurilor înregistrate anul trecut a atins cifra 73, în 2015 – 97.

Astfel, din numărul de 375 de exemplare colectate din diferite spații verzi ale municipiului, de către reprezentanții Centrului de Sănătate Publică, 112 s-au dovedit a fi infectate.

Borelioza se manifestă prin semne clinice asemănătoare cu gripa sau alte infecții respiratorii acute. Din motivul că personale infectate nu acordă atenția cuvenită simptomelor, boala progresează, afectînd sistemul cardiovascular, articulațiile etc. Principalul simptom al boreliozei este eritemul circular migrator – o pată în formă inelară, de culoare roz-palidă în jurul înțepăturii.

Pentru a ne proteja de căpușe, hainele trebuie să acopere tot corpul; după primblările în aer liber, verificați și fiți atenți la toate părțile corpului, din cap pînă în picioare, pentru depistarea oricăror semne, ce denotă mușcătura căpușelor.

În cazul în care ați fost mușcat de o căpușă, nu încercați să înlăturați insecta de sine stătător. Adresați-vă după ajutor medical urgent, cu consultarea ulterioară a medicului infecționist.

Pentru a diminua numărul căpușelor și a evita pătrunderea lor în casă, se recomandă: cosirea joasă a ierbii, tăierea și curățirea rațională a tufarilor și a vegetației înalte, amenajarea teritoriilor de odihnă și a zonelor de agrement, combaterea rozătoarelor care reprezintă gazda principală pentru căpușe, neadmiterea animalelor vagabonde pe teritoriile de odihnă, controlul animalelor de companie la prezența căpușelor, după primblările prin spații verzi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?