X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Dodon este îngrijorat în privinţa contractului încheiat cu compania "Frontera Resources"

15 mar. 2017,, 16:45   Economie
5013 5

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, a avut, miercuri, o întrevedere cu ambasadorul SUA în RM, James Petti, în cadrul căreia şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa contractului încheiat de Guvern cu compania americană "Frontera Resources International" cu anumite încălcări legislative.

Şeful statului a scris pe pagina sa de facebook că "a solicitat Guvernului să prezinte în regim de urgenţă toate detaliile cu privire la acest contract şi informaţii despre companie", care a obţinut dreptul la explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, cu ulterioara lor exploatare, în condiţii de concesionare pe o perioadă de 50 de ani.

"În conformitate cu legislaţia naţională, statul poate da în concesiune doar terenurile care se află în proprietate publică. În cazul în care aria de acţiune a contractului se extinde şi pe terenurile unităţilor administrativ-teritoriale, dar şi pe suprafeţe de terenuri private este nevoie să fie realizate proceduri speciale de agrement din partea acestora. Ţinând cont de faptul că o bună parte a ariei contractului vizează teritoriul UTA Găgăuzia, fără acceptul structurilor executive ale autonomiei contractul nu putea fi semnat. Chiar şi în cazul concesionării doar a lucrărilor, urma să fie solicitat acordul diverselor structuri şi, în primul rând, al autorităţilor publice locale şi persoanelor fizice sau juridice pe perimetrul spaţiilor cărora ar urma să fie efectuate lucră ri sau investigaţii", susţine Dodon.

El a subliniat că există foarte multe întrebări cu privire la transparenţa procedurilor de anunţare a licitaţiilor şi semnare a contractului.

"Mai mulţi experţi în domeniu au sensibilizat opinia publică despre eventualele riscuri ecologice şi impactul asupra mediului, care nu au fost specificate sau evaluate până în prezent", a spus Preşedintele.

Dodon susţine că, din informaţiile disponibile public, apar numeroase întrebări cu privire la capacitatea instituţională, dar şi financiară a acestei companii americane de a desfăşura lucrări în conformitate cu obligaţiunile contractuale, mai ales ţinând cont de experienţa negativă despre care se spune că a avut-o compania în alte state din regiune.

Şeful statului a subliniat că subiectul este la control special în Aparatul Preşedintelui şi a dat asigurări că "nu va admite prejudicierea intereselor naţionale ale Republicii Moldova".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?