Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Sîrbu îi răspunde lui Sandu

15 mar. 2017,, 15:00   Politică
4501 8

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu a ținut să-i dea o replică Maiei Sandu, după ce ultima a criticat inițiativa cu privire la instituirea votului uninominal, comunică Noi.md.

Potrivit lui Sîrbu, temerile expuse de liderul PAS sînt neîntemiate, iar la mijloc ar fi vorba doar de banală neîncredere în sine. Democratul a precizată că nu urmărește scopul de a-i ține lecții juridice Maiei Sandu, ci acela de a o îndemna să analizeze atent proiectului, pentru ”a nu fi pusă în situația de a se expune superficial”.
”Autorii propun vot uninominal prin majoritate relativă, considerîndu-l ca fiind cea mai obiectivă radiografie a încrederii poporului față de un candidat, fără niciun joc politic de culise, care ar induce în eroare electoratul. Eu aici chiar nu înțeleg temerea doamnei Sandu, are dubii ca ar putea obține o simplă majoritate într-o circumscripție?”, se întreabă Sîrbu.

Ieri, în cadrul unei emisiuni televizate, liderul PAS a criticat prevederea care permite guvernării să schimbe hotarele circumscripțiilor cu trei luni înainte de alegeri. Sîrbu a ținut să explice că această prevedere se regăsește și în legislația electorală a altor țări, întrucît hotarele secțiilor de votare se actualizează întotdeauna în ajun de alegeri.

O altă obiecție expusă de Maia Sandu se referă la procedura de revocare a deputaților. Potrivit ei, demiterea aleșilor poporului va putea fi efectuat prin intermediul instanțelor de judecată, care ar fi controlate la ora actuala de guvernare. „Ori doamna Sandu sau persoana care i-a citit proiectul a confundat ceva, ori a scăpat vreo două pagini. Nu judecata revocă deputații, ci poporul. Implicarea instanței de judecată se rezumă doar la procesul de înregistrare a grupului de inițiativă pentru referendumul de revocare”, a declarat Sîrbu.

Deputatul democrat a invitat-o pe Maia Sandu să participe la dezbaterile publice pe marginea votului uninominal, pentru clarifica nelămuririle pe care le are și a se convinge că „nu există niciun joc politic de culise”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?