X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Pușcaș: A fost pornită o campanie fără precedent de „prelucrare a alegătorilor”

15 mar. 2017,, 12:52   Politică
4494 7

În prezent are loc o campanie manipulatoare de promovare a votului uninominal, opinează fostul președinte al Curții Constituționale Victor Pușcaș, citat de Noi.md.

Potrivit expertului, argumentele în favoarea modificării sistemului electoral sînt promovate intens în spațiul public, prin diverse canale, ceea ce vorbește despre declanșarea unei „campanii în stil sovietic”.

„Clasa politică autohtonă, interesată în schimbarea sistemului electoral, mass-media scrisă și cea electronică, unele partide și organizații non-guvernamentale, diferiți experți, oratori și analiști au pornit o adevărată companie, în stil sovietic, fără precedent de prelucrare alegătorilor. Motivele: alegătorii trebuie să-și cunoască deputatul său și în caz de necesitate, sa-i poată cere socoteală, adică să-l înlocuiască cu altul mai bun. Scopul final fiind desfășurarea alegerilor parlamentare pe circumscripții uninominale”, explică doctorul în drept într-un material analitic.

„Campania manipulatoare s-a răspîndit atît de tare că în prezent, potrivit unor sondaje, 80% din alegători sînt gata să susțină sistemul uninominal”, mai remarcă Pușcaș.

Deși, susține că Parlamentul este în drept să modifice sistemul electoral, fără a interveni în textul Constituției, Victor Pușcaș susține că există totuși anumite probleme legate de procedura de revocare a deputaților aleși în circumscripții uninominale. Potrivit lui, Legea Supremă prevede expres cazurile în care mandatul unui deputat poate fi retras și niciunul dintre acestea nu presupune demiterea la solicitarea alegătorilor, așa cum afirmă autorii inițiativei.

„Cît de conforme Constituției sînt afirmațiile susținătorilor sistemului uninominal de a introduce posibilitatea de revocare, ridicare a mandatului deputatului ales în cadrul sistemul uninominal. Indiferent de sistemele electorale majoritare, proporționale sau mixte, se exclude revocarea mandatului cu excepția cazurilor prevăzute de articolul 69, alineatul (2) din Constituție: demisia - manifestare de voință benevolă, unilaterală a deputatului de a înceta exercitarea mandatului; - ridicarea mandatului, contrar voinței deputatului în cazul săvîrșirii unei infracțiuni; - incompatibilitatea calității de deputat; - în caz de deces. Alte situații prin care s-ar declara vacanța mandatului de deputat nici Constituția, nici legislația în vigoare nu prevede”, explică Victor Pușcaș.
Expertul mai subliniază că autorii acestei inițiative trebuie să determine mai întîi forma scrutinului propus și, după aceasta, să purceadă la modificarea Constituției sau, după caz, doar perfecționarea cadrului normativ.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?