Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

PSRM reacționează: isteria unionistă nu s-a temperat

15 mar. 2017,, 11:23   Politică
3728 15

Socialiștii condamnă decizia autorităților române de a declara ziua de 27 martie drept sărbătoare națională - Ziua Unirii Basarabiei cu România, informează Noi.md.

Într-o declarație politică, PSRM afirmă că decidenții politici de la București nu încetează să privească Republica Moldova ca pe o fostă și o viitoare anexă teritorială la România Mare. Potrivit lor, de 25 de ani, statul român a încercat prin diverse căi să inoculeze ideea că statul moldovenesc are un caracter temporar, fapt care este inadmisibil.

”Decizia Parlamentului României de a vota ziua de 27 martie – ziua anexării Basarabiei la România – zi națională, e o dovadă că isteria unionistă nu s-a temperat. De 25 de ani, statul român a încercat prin toate căile posibile: politice, diplomatice, educaționale, culturale, propagandistice, mediatice să inducă ideea că statul moldovenesc are un caracter temporar, moldovenii nu există ca popor, iar țara noastră urmează să se alipească, prin unire, la România”, se arată în declarația socialiștilor.

Potrivit socialiștilor, este reprobabil și faptul că declarațiile unioniste au fost lansate în România la cel mai înalt nivel politic de președinți, prim-miniștri, deputați. „În pofida faptului că diferite formațiuni politice moldovenești au atenționat colegii din România să-și tempereze ambițiile și să nu afișeze pretenții teritoriale, lucrurile practic nu s-au schimbat”, mai spun socialiștii.

Reprezentanții formațiunii au ținut să le amintească demnitarilor români că ”isteria unionistă” a fost una dintre cauzele principale ale conflictelor interetnice din Republica Moldova, la începutul anilor 1990.

”Și problema transnistreană, și problema găgăuză au apărut pe fundalul declarațiilor unioniste și xenofobe în dialogurile, pe alocuri iresponsabile, ale politicienilor de la Chișinău și București. Bucureștiul nu înțelege că provoacă spiritele în Moldova? Sau o face intenționat? Din cauza promovării unionismului, relațiile moldo-române vor avea numai de suferit, deși ar fi fost bine ca între două state vecine să existe înțelegere și respect reciproc”, se mai arată în declarația semnată de PSRM.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?