X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Chirtoca a anunțat una dintre infracțiunile comise de Primărie (VIDEO)

14 mar. 2017,, 18:00   Capitala
8767 0

Interdicția asupra reluării activității poligonului de deșeuri de la Țînțăreni constituie o infracțiune.

Situația privind stocarea deșeurilor solide în mina Purcel, situată în comuna Bubuieci, adîncește criza ecologică în municipiul Chișinău. Una dintre soluțiile acestei probleme ar fi reluarea exploatării poligonului de deșeuri de la Țînțăreni, fapt care este blocat de Primăria municipiului Chișinău. Președintele fracțiunii comuniștilor și a celor fără de partid, Vasili Chirtoca, și-a împărtășit îngrijorările în acest sens marți, 14 martie, în cadrul ședinței Consiliului Municipal, relatează NOI.md.

Vasili Chirtoca s-a arătat convins că poligonul de la Țînțăreni ar putea fi exploatat încă cîteva decenii.

„Ultimii șapte ani în municipiul Chișinău se atestă un dezastru ecologic. De acest lucru se fac vinovate autoritățile locale care continuă să depoziteze deșeurile în mina Purcel. Aici s-au acumulat peste două tone de deșeuri solide, iar sub aceasta gunoiște se află cîteva sute de tone de substanțe toxice lichide. Aceste toxine ajung în apele subterane, în rîul Bîc, fapt care amenință sănătatea localnicilor. Totodată, poligonul de la Țînțăreni a fost scos din funcțiune. Acesta a fost construit în anul 1980 și este proiectat pentru stocarea a 48 mii de tone de deșeuri solide. Aici au fost depozitate 20 de mii de tone și, ținînd cont de actualul nivel de stocare a deșeurilor solide, poligonul de deșeuri de la Țînțăreni ar putea fi folosit încă 25 de ani”, a declarat președintele fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid.

Consilierul municipal a supus unei critici acțiunile Primăriei municipiului Chișinău. „Un grup de persoane a decis să interzică exploatarea poligonului de la Țînțăreni. Eu calific această decizie drept o infracțiune, în raport cu care noi am întreprins măsuri corespunzătoare. În iunie 2016 Consiliul Municipal a primit de la Procuratura municipală un document, prin care se confirmă încălcarea legislației privind depozitarea deșeurilor solide în municipiul Chișinău. Procuratura a anunțat că prin acțiunile sale autoritățile municipale au adus problema la o catastrofă ecologică. Noi am răspuns printr-o scrisoare, comunicînd Procuraturii că am depus pe numele Primarului o sesizare, în care i-am solicitat să ia măsuri corespunzătoare, precum și să specifice perioada de adoptare a acestora. Aceasta a fost semnată aproape de toți liderii fracțiunilor, cu excepția liberalilor. Din păcate, timp de șase luni noi așa și nu am primit nici un răspuns din partea procurorului municipiului Chișinău sau a Primarului General”, a adăugat Chirtoca.

El și-a exprimat nedumerirea în legătură cu calculele financiare a cheltuielilor legate de redeschiderea poligonului de la Țînțăreni. „Am fost surprinși atunci, cînd experții unei companii de consulting străine au comunicat că pentru reluarea exploatării poligonului de la Țînțăreni sînt necesare 25 de milioane de euro. Alți experți competenți în aceste probleme au efectuat un studiu care a arătat că acest poligon este pregătit pentru a fi exploatat, apă în fîntînile din satele vecine este în stare bună, apele subterane nu sînt contaminate. Atunci cînd eu le-am solicitat experților companiei de consulting străine să-și justifice poziția, ei au spus: „Am făcut ceea, ce ne-a cerut clientul”. Trebuie să înțelegem că clientul lor a fost Primăria municipiului Chișinău. Autoritățile locale și-au propus să obțină acești bani și, vorbind direct, să fure ceva de acolo, pe cînd ei ar trebui să aibă ca obiectiv lichidarea catastrofei ecologice în municipiu”, a conchis președintele fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid.

Precizăm că anterior Vasili Chirtoca de nenumărate ori a atenționat asupra problemei exploatării minei Purcel. Astfel, în luna februarie a anului trecut el a lansat o inițiativă privind susținerea unei companii private care construiește o fabrică de prelucrare a deșeurilor în una din suburbiile Chișinăului. Sprijinirea acestei inițiative, potrivit consilierului, ar contribui la soluționarea eficientă a problemelor privind depozitarea deșeurilor solide în capitală.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?