Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Rusia consideră că reuniunile în formatul "5+2" trebuie să aibă loc mai des

14 mar. 2017,, 13:00   Politică
2243 2

Rusia, în calitate de stat garant şi mediator, intenţionează să-şi intensifice participarea în cadrul negocierilor în formatul "5+2" şi insistă ca reuniunile în acest format "să aibă loc mai des şi să fie discutate nu oarecare premise teoretice şi efemere, dar necesităţile destul de pământeşti ale oamenilor şi structurilor transnistrene".

O declaraţie în acest sens a făcut viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin, luni, în cadrul unei conferinţe de presă după întrevederea cu conducerea autoproclamatei RMN.

Potrivit unui comunicat al serviciului de presă al liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, din partea Transnistriei la întrevedere a participat şeful Guvernului, Alexandr Martînov, preşedintele Sovietului Suprem, Alexandr Şcerba, ministrul Afacerilor Externe, Vitalii Ignatiev. Grigori Karasin a fost însoţit de vicedirectorul Departamentului doi al MAE rus pentru ţările CSI, Vitalii Treapiţin, precum şi ambasadorul Rusiei în Moldova, Farit Muhametşin.

Referindu-se la scopul vizitei, Karasin a spus că a venit să discute "probleme şi planuri concrete de cooperare între FR şi RMN".

"Acestea sînt reflectate în documentele şi materialele bilaterale ale comisiei interministeriale pentru relaţii comercial-economice. Foarte multe indicaţii concrete au fost date şi după vizitele dumneavoastră la Moscova. Este important să vedem ce se respectă şi unde întâmpinăm dificultăţi", a menţionat el.

Oficialul rus i-a mulţumit lui Krasnoselski pentru "posibilitatea de a comunica, de a discuta detaliat problemele ce ţin de dezvoltarea cooperării în aproape toate domeniile, pentru a înţelege ce se întâmplă în Transnistria".

Referindu-se la aflarea militarilor ruşi în regiune, diplomatul şi-a exprimat convingerea că aceştia sînt "un garant de încredere al faptului că în Transnistria domină pacea şi previzibilitatea, că există o perspectivă clară pentru fiecare familie, pentru fiecare om care trăieşte pe aceste meleaguri".

Potrivit lui, Federaţia Rusă este un adept al continuării procesului de negocieri în orice format -şi "1+1", şi, desigur, "5+2".

"Am vrea mult ca platforma "5+2" să nu fie doar pentru dialog, dar şi pentru soluţii practice pentru probleme concrete. Iar probleme sînt - atât din partea moldovenească, cât şi din partea transnistreană. Noi le-am discutat astăzi, la fel ca şi căile de soluţionare", a spus Karasin, fiind de părere că acest format "nu trebuie să se retragă undeva în domeniul statutar, de soluţionare politică, ci trebuie să se ocupe, în primul rând, de probleme practice. Dacă va activa în acest mod, formatul va avansa, aşa cum ne dorim cu toţii".

De aceeaşi opinie a fost şi Krasnoselski, care a subliniat că "acum nu e timpul pentru a discuta statutul politic, ci trebuie soluţionate probleme practice, de care depinde viaţa oamenilor simpli, a locuitorilor din Transnistria şi din Moldova".

Răspunzînd la întrebările jurnaliştilor, Karasin a confirmat că a fost discutat şi subiectul controlului comun pe care Ucraina şi Moldova planifică să-l instituie la punctul de trecere a frontierei Kuciurgan.

"Din motive evidente, acesta este inutil pentru colegii transnistreni. Este vorba de relaţii comerciale, economice. Această problemă ar putea fi soluţionată, în primul rând, prin cooperarea Tiraspolului şi Chişinăului şi, posibil, şi cu alţi participanţi internaţionali ai formatului de negocieri "5+2", inclusiv Ucraina. Vom insista pe aceasta şi vom depune eforturi diplomatice în acest sens", a spus diplomatul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?