Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

A fost descoperită cauza transformării Pămîntului într-un pustiu glaciar

15 mar. 2017,, 00:00   Ştiinţă şi IT
2683 0

Geofizicienii americani au determinat cauza acoperii practic totale a Pămîntului cu gheață, produsă în urmă cu cîteva sute de milioane de ani.

Cercetarea cu pricina a fost publicată în revista Geophysical Research Letters, iar varianta scurtă a studiului a fost relatată de Universitatea Harward.

În opinia savanților, motivul pentru care acum 717 milioane de ani o mare parte a suprafeței Pămîntului s-a acoperit cu gheață pentru aproape 100 de mii de ani, a fost activitatea vulcanică din locul numit provincia magmatică Franklin, situat pe teritoriul contemporan al peninsulei Alaska și al Canadei.

Eruperile au dus la emisii de dioxid de sulf și hidrogen sulfurat în tropopauză (limita atmosferică dintre troposferă și stratosferă, situată la 6-20 de km înălțime). Acești compuși au dus la formarea de aerosoli de sulfat în stratosferă - picături care reflectă lumina soarelui și, în acest fel, reduc încălzirea straturilor inferioare ale atmosferei și suprafața Planetei. În opinia autorilor, în timpul activității vulcanice a fost generată reducerea înălțimii tropopauzei.

Oamenii de știință remarcă că eruperea vulcanului Pinatubo, de pe insula filipineză Luzon, care s-a produs în 1991, a dus la emisii în atmosferă a zeci de milioane de tone de sulf, fapt care a generat, pentru un an de zile, reducerea temperaturii globale cu circa 0,5 grade Celsius.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?