X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

UE şi-a consolidat poziţiile ca partener comercial principal al Moldovei

14 mar. 2017,, 12:30   Economie
2633 2

Uniunea Europeană şi-a consolidat poziţiile de partener comercial principal al Moldovei, totodată, 63% din exportul moldovenesc fiind livrat în UE şi circa 50% din importul moldovenesc vine din UE.

Acest fapt este menţionat în raportul comun, publicat de Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) şi Comisia Europeană în ajunul şedinţei Consiliului de Asociere UE-Moldova, care va avea loc pe 31 martie 2017, comunică NOI.md.

După cum a declarat Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, de la semnarea Acordului de Asociere dintre UE și Republica Moldova, UE și-a consolidat poziția de partener comercial principal al Republicii Moldova şi sprijinul UE vizează ocuparea forței de muncă și îmbunătățirea condițiilor de trai din țară.

Johannes Hahn a specificat că în cadrul parteneriatului între RM şi UE au fost create noi oportunități pentru cetățenii și întreprinderile din Republica Moldova. În particular, cetățenii moldoveni pot acum să călătorească în spațiul Schengen fără să aibă nevoie de viză. De asemenea, tot mai mulți participă la diverse programe ale Uniunii Europene, precum Erasmus+.

În raport sînt demonstrate beneficiile, pe care le aduce colaborarea între UE şi Moldova începînd din anul 2014, cînd părţile au semnat Acordul de Asociere.

Raportul enumeră cîteva realizări majore, printre care o serie de proiecte finalizate cu ajutorul Uniunii Europene în perioada 2015-2016.

După cum este menţionat, în cîteva municipii s-au construit infrastructuri noi de aprovizionare cu apă potabilă, de care beneficiază acum peste 15 mii de persoane, au fost îmbunătățit transportul public din Chișinău și Bălți. În 225 de clădiri publice, de exemplu, școli şi primării au fost instalate sisteme de încălzire cu biomasă, mai bune și mai economice decît cele vechi.

În raport este indicat faptul că cu suportul activ al Uniunii Europene Moldova a promovat un şir de reforme pentru realizarea Agendei de asociere, dar e nevoie de a fi depuse eforturi și în continuare, în particular, pentru asigurarea supremaţiei legii şi mediului de afaceri.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?