X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Bruxelles-ul cere ca autorii fraudei bancare să fie aduși în fața justiției

13 mar. 2017,, 15:43   Politică
3933 4

Republica Moldova trebuie să facă mai mult pentru a-și îndeplini angajamentele asumate în Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Concluzia se regăsește în raportul comun al Comisiei Europene și al Serviciului European de Acțiune Externă, întocmit în contextul pregătirilor pentru Consiliul de asociere UE - Republica Moldova, preconizat pentru 31 martie curent, informează Noi.md.

Frauda bancară și consecințele nefaste ale acesteia nu au fost trecute cu vederea de instituțiile europene. Potrivit reprezentanților UE, sînt necesare investigații suplimentare pentru a-i aduce în fața justiției pe cei care se fac vinovați de această escrocherie de proporții. ”Mediul de afaceri și de investiții este în continuare afectat de corupția la scară largă și de lipsa unor politici consecvente. În plus, faptul că interesele economice se concentrează acum în mîinile unui număr mai mic de persoane generează riscul ca politicile publice să fie influențate de aceste persoane”, se mai arată în raport.

Potrivit oficialilor UE, autoritățile de la Chișinău trebuie să depună eforturi suplimentare și pentru îmbunătățirea statului de drept și a mediului de afaceri. Reprezentanții Bruxelles-ului mai susțin că trebuie acordată mai multă atenție respectării drepturilor omului și a libertăților fundamentale, domeniu în care nu se înregistrează destule progrese, în special din cauza unor deficiențe ale sistemului judiciar. "Ingerința politică observată în sistemul judiciar și în funcționarea autorităților responsabile cu aplicarea legii este o piedică sistemică în calea dezvoltării sociale și economice", se mai arată în raport.

Înaltul Reprezentant al Uniunii și vicepreședinte al Comisiei, Federica Mogherini, susține că deși s-au înregistrat progrese în unele domenii, aceste rezultate nu sînt suficiente. „Sînt necesare eforturi suplimentare, iar Republica Moldova se poate baza pe Uniunea Europeană”, a declarat Federica Mogherini.

În opinia comisarului pentru politică europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, Johannes Hahn, primele rezultate ale aplicării Acordului de asociere sînt deja vizibile, dar obiectivele finale nu au fost încă atinse. „Reformele implementate ca parte din programul de asociere vor aduce, sper, și mai multe povești de succes în relațiile noastre”, a declarat Hahn.

Raportul enumeră și cîteva realizări majore, printre care proiecte finalizate cu ajutorul UE, în perioada 2015-2016. Este vorba despre realizarea unor proiecte de infrastructură și aprovizionare cu apă potabilă a mai multor localități; implementarea proiectelor de încălzire cu biomasă, îmbunătățirea serviciilor de transport public din Chișinău și Bălți.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?