X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Administratorul „Balenei albastre”: Nu mă tem că voi fi închis

13 mar. 2017,, 11:00   Externe
28569 4

Autorităţile moldovene sînt în alertă după ce, în ultimele zile, trei tineri şi-au luat viaţa, aruncîndu-se de pe blocuri.

Doi dintre ei, un băiat şi o fată, minori, s-au sinucis, în noaptea de 8 martie, sărind în gol de la etajul 18 al unui bloc din Chișinău.


Jocul, extrem de periculos, a apărut în social media din Rusia, dar se răspîndeşte rapid în toată lumea şi ar fi răspunzător pentru moartea a peste 130 de tineri. Foarte îngrijorător este că începe să capete o popularitate tot mai mare în rîndul adolescenţilor din toată lumea.

Şi, din nefericire, nu este singurul joc online care îndeamnă la suicid.

Potrivit presei ruse, în luna noiembrie 2016, a fost arestat într-o suburbie a Moscovei unul dintre moderatorii grupurilor morții de pe rețeaua de socializare Vkontakte, Philipp Budeikin.

Acesta, în urma unei hotărîri emise de instanța din Sankt Petersburg, va fi deținut în izolator pînă în luna mai 2017. El a creat opt grupuri ale morții, în perioada decembrie 2013 – mai 2016, pentru a obține cît mai mulți followeri.

Cu două zile înainte de a fi arestat, Budeikin, care pe reţelele de socializare funcţiona sub pseudonimul Philip Fox, a acordat un interviu pentru St.Petesburg.ru.

Jurnaliştii au vorbit cu tînărul timp de două zile, de pe 13 pînă pe 15 noiembrie. În dimineaţa zilei de 15 noiembrie, Budeikin a fost săltat de poliţie şi, ziua următoare a fost arestat pentru două luni.

În interviu, administratorul grupurilor periculoase a admis că îndeamnă tinerii la suicid.

Reporter: "Chiar împingi tinerii să se sinucidă?"

Budeikin: "Da! Nu-ţi face griji, o să înţelegi. Toţi înţeleg. Mor fericiţi. Le dau tot ce nu pot avea în viaţa reală: căldură, înţelegere şi comunicare".

Întrebat cum i-a venit ideea să creeze aceste grupuri ale morţii, Budeikin a răspuns:

"Totul a început în 2013. Am vrut să curăţ lumea de oameni care fac rău societăţii. Am creat F57. Şi a atras oameni. În 2014, a fost interzis. Ulterior, am gîndit proiectul, conceptul, în diferite faze şi niveluri".

În noiembrie 2015, Budeikin a creat zece grupuri asemenea celui numit F57. Prima victimă a fost o tînără de 16 ani, care avea pseudonimul Rina Palenkova. Fata s-a sinucis în 23 noiembrie 2015, devenind idolul mai multor adolescenţi. Budeikin a refuzat să răspundă la întrebarea: "Cu ce a greşit fata?". A spus doar că era sectantă.

Apoi a explicat cum intră în mintea adolescenţilor şi cum îi convinge să recurgă la gesturi extreme.

"Jocul începe. Este necesar ca sarcinile să fie efectuate aşa că vorbesc cu ei despre ei înșiși, comunicăm. În cursul acestui dialog, devine clar cine este cine. Apoi iniţiez o conversaţie pe Skype ca să aflu mai multe lucruri din viața lor. După care iau decizia. Cu cît tînărul este mai obosit şi nu doarme noaptea, cu atît mintea lui devine mai accesibilă", explică Budeikin.

În timpul interviului, tînărul şi-a amintit de un băiat care s-a sinucis.

"Era student. Nu avea decît un părinte, erau săraci, mama îl bătea, iar în timpul liber omora cîini. Aşa că a fost mai bine pentru toată lumea, în special pentru el!", a declarat administratorul grupurilor.

El a mărturisit că este o persoană bipolară şi că tot ce face are legătură cu faptul că a avut parte de o "copilărie dificilă".


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?