Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Pacificatorii din Transnistria au fost inspectați

10 mar. 2017,, 16:00   Societate
4382 1

În “Zona de Securitate” a Transnistriei au fost inspectate posturile Serviciului de Pacificatori.


Componența de conducere a Comisiei Unificate de Control (CUC) a decis să inspecteze posturile pacificatoare. La inspecție, pentru prima dată în ultimii trei ani, au participat reprezentanți ai autorităților oficiale din Moldova. Părțile și-au exprimat speranța că asemenea acțiuni comune vor permite ameliorarea procesului de reglementare transnistreană, comunică NOI.md.

Așa cum au recunoscut participanții, inspectarea comună a posturilor de pacificatori cu implicarea reprezentanților Moldovei, Transnistriei și Rusiei a fost un eveniment important în cadrul procesului de reglementare a situației de pe Nistru. Reprezentanții CUC, care au constituit baza grupului de inspectare, au făcut cunoștință cu condițiile de activitate a pacificatorilor și au analizat situația legată de gradul de pregătire de luptă a contingentelor. În cadrul verificărilor la unul dintre posturi a fost declanșată alarma de luptă, a fost pornit transportul blindat, fiind demonstrată activitatea trupelor în tranșee.

La sfîrșitul verificărilor, membrii grupului de inspectare au evaluat pozitiv activitatea pacificatorilor. Prezența reprezentanților autorităților oficiale ale Moldovei, care nu au mai participat la inspecțiile comune din 2014, le-a permis membrilor CUC să-și exprime speranța că vor putea fi obținute compromisuri pe marginea mai multor probleme ce vizează procesul de reglementare transnistreană.

În opinia membrilor CUC, acest lucru este o consecință favorabilă a negocierilor purtate la începutul lunii martie de președintele Moldovei, Igor Dodon și pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

De specificat că “Zona de Securitate” în Transnistria și teritoriile vecine de pe teritoriul Moldovei a fost creată în baza Acordului din 1992 cu privire la principiile de reglementare pașnică a conflictului de pe Nistru. Zona se întinde pe o lungime de 200 de km de la nord la sud și de la 14 la 20 de km de la vest spre est. Comisia Unificată de Control este organul care conduce operațiunea de pacificare în Zona de Securitate.

Din componența CUC fac parte delegații din partea Moldovei, Transnistriei și Rusiei. În calitate de observatori sînt reprezentanți din partea Ucrainei și OSCE. Copreședinții CUC, care sînt și conducători ai delegațiilor țărilor lor, adoptă decizii în baza compromiselor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?