X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cum ferim proprii copii de jocurile online periculoase

11 mar. 2018,, 01:30   Societate
11980 1

În ultima perioadă, adolescenții devin victime ale jocurilor online, care duc deseori la suicid. Un nou val al unor asemenea jocuri vine acum din Federația Rusă, spun experții, informează NOI.md.


Solicitată de NOI.md, fondatoarea Liniei Verzi „Pentru viață”, Liuba Ceban, ne-a declarat că se lasă pradă acestor jocuri manipulatorii, în mare parte, adolescenții cu vîrsta cuprinsă între 12 și 16 ani. În cele mai multe cazuri sînt afectați copiii vulnerabili în comunicare cu cei adulți, lipsiți de atenție din partea părinților, prietenilor; cei care întîlnesc careva probleme în viață și încearcă să-și găsească refugiul prin intermediul online-ului.

În Moldova, specialiștii crează linii verzi, grupuri pe rețelele de socializare, sînt mereu disponibili la telefon, organizează consultații cu cadrele didactice din școli, cu psihologi, pentru a informa cît mai multă populație despre aceste situații și de a preveni suicidul în rîndul copiilor.

„Copiii, în primul rînd, dacă trec prin situații complicate ale vieții este foarte important să caute ajutor, să înțeleagă că în spatele jocurilor periculoase sînt tot adolescenți care încearcă să se afirme pe seama lor. La fel, adolescenții trebuie să cunoască faptul că odată ce încep a fi manipulați, ei pot abandona jocul, își pot bloca conturile de pe rețelele de socializare”, atenționează Liuba Ceban.

Expertul susține că și părinții joacă un rol foarte important în asemenea situații: „Părinții trebuie să comunice cît mai mult cu proprii copiii, să le acorde cît mai multă atenție, cît mai des să le spună că îi iubesc și nu în ultimul rînd, să-i monitorizeze”.

Liuba Ceban a menționat că și societatea civilă poate acorda ajutorul necesar în asemenea situații, doar prin faptul că semnalizează lucrurile stranii postate de adolescenți în mediul online. „În cazul în care depistăm postări ale copiilor care dau de înțeles despre o situație gravă, aceștia nu trebuie luați în derîdere, nu trebuie trecuți cu vederea, din contra, trebuie încurajați, susținuți astfel încît, să nu se ajungă la momente tragige”, a conchis expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?