X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Savanții au găsit o metodă de a îmbunătăți memoria de două ori

10 mar. 2017,, 05:00   Ştiinţă şi IT
10271 1

Memoria verbală poate fi antrenată, sporind volumul ei de 2 ori, doar într-o lună, iar neurobiologii au definit o tehnică specială pentru acest antrenament.

Oamenii capabili să țină minte din mers pagini întregi de text sau să numească cifra pînă la miimi, deseori trezesc invidie. Dar nimic supraomenesc în memoria lor nu există, iar în urma unui antrenament special, cel mai obișnuit om poate demonstra talente uimitoare de memorare. Acest fapt l-a demonstrat Martin Dresler de la Universitatea Nijmegen și colegii săi.

Cu ajutorul unui tomograf, savanții au examinat creierul a 23 de deținători ai „super-memoriei” – cei mai buni din ratingurile World Memory Championships. Aceste date au fost comparate cu rezultatele monitorizării a 23 de voluntari, a nivelului IQ și a sănătăți, atrăgînd atenția asupra faptului că relaționarea – numărul și puterea legăturilor dintre structurile separate ale creierului – este mai joasă decît cea a „campionilor la memorat”. Amplificarea afectat în total 2500 de legături, 25 dintre care au corelat mai puternic cu rezultatele testelor la memorie.

Însă creierul manifestă o flexibilitate uimitoare în capacitatea de a crea asemenea legături, iar împreună cu acestea de a spori capacitățile de a memoriza. Acest fapt l-ai demonstrat testele ulterioare, efectuate pe aproximativ 50 de voluntari cu nivel mediu de memorie, împărțiri de savanți în trei grupuri.

Participanții primelor două grupuri, timp de 40 de zile au efectuat antrenamente a memorie a cîte jumătate de oră. Unii lucrau cu seturile de obiecte, ca în jocurile unde trebuie de memorizat perechi de cartele identice. Alții învățau să memorizeze liste mari de cuvinte cu ajutorul tehnicilor speciale de memorizare, utilizate de învingătorii World Memory Championships. Participanții grupului de control nu au efectuat nicio pregătire specială.

Activitatea celui de-al doilea grup s-a dovedit a fi deosebit de eficientă. Dacă pînă la începutul orelor ei puteau ține minte 26-30 de cuvinte în lista din 72 de poziți, atunci spre sfîrșit, acest nivel s-a ridica la 62, majorîndu-se în medie cu 35 de cuvinte. În primul grup creșterea a constituit 11 cuvinte. Mai mult, tomografia a arătat că modificările au afectat anatomia structurală a creierului voluntarilor, apropiind legătura părților separate de ceea ce se poate observa la deținătorii „super-memoriei”.

Efectul orelor se menținea mai mult printre voluntarii din cel de-al doilea grup. Peste patru luni, savanții au repetat testările, depistînd că deși indicatorii s-au redus, în medie, oamenii încă puteau memoriza cu 22 de cuvinte mai multe decît pînă la începutul antrenamentelor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?