X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Pe Marte au fost descoperite urmele unui potop fatal

4 mar. 2017,, 00:00   Ştiinţă şi IT
3323 0

Savanții au prezentat o fotografie cu un canal ce are lungimea de cîteva zeci de kilometri.

Reprezentanții Agenției Cosmice Europene au făcut publică o fotografie care reprezintă mărturia unui potop fatal produs pe Marte. Fotografia a fost publicată pe site-ul Agenției.

Savanții au făcut această descoperire în timpul cercetărilor fotografiilor craterului Vustar, pe care le-a efectuat sonda Marte-Express. Se comunică că acest crater este situat alături de cîmpia Chryse, considerată casa oceanului marțian, care a existat pe planeta roșie acum patru miliarde de ani. Planetologii consideră că multiplele canioane care înconjoară cîmpia pot fi albiile rîurilor marțiene.

După examinarea fotografiilor făcute de sonda Mars Odyssey, specialiștii au presupus, în poză, urmele unui tsunami. Asupra acestui fapt indică forma craterului Vuster, care, de sus, arată asemenea unei insule ale cărei margini au fost spălate de ape. Totodată, savanții remarcă că apa a curs după curbă. Acest lucru este confirmat de limitele craterului.

Savanții consideră că stihia a mai fost alimentată de rezervele enorme de gheață depozitate sub cîmpia Chryse, precum și în alte părți ale planetei Marte. Însă gheața s-a topit aproape cu 3,5 milioane de ani în urmă, după eruperea vulcanului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?