X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ostalep: După plecarea lui Braghiș se vor produce și alte schimbări de cadre

2 mar. 2017,, 15:10   Politică
14513 21

Directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, ex-viceministrul Afacerilor Externe Valeriu Ostalep a comentat pentru Sputnik Moldova, citat de NOI.md, situația legată de rechemarea ambasadorului Moldovei în Rusia.

Joi, în cadrul ședinței Guvernului, s-a anunțat despre rechemarea ambasadorului Moldovei în Rusia – Dumitru Braghiș, fapt ce a bulversat toată presa. Trebuie de specificat că nu Moldova și-a rechemat ambasadorul, ci Guvernul a făcut acest lucru. Moldova este o țară parlamentară, în care Cabinetul de miniștri are dreptul, inclusiv, de a numi și rechema ambasadori, însă, după alegerea unui nou șef al statului prin vot direct, au apărut anumite coliziuni între ceea ce este scris în legislație și starea reală a lucrurilor. În mod special, asta se referă la chestiunile legate de politica externă și securitate, pentru care, în conformitate cu prevederile Constituției, răspunde șeful statului.

Eu calific ceea ce s-a întîmplat la Guvern drept începutul unor anumite procese, care vor duce la faptul că ambasadori în statele CSI vor deveni persoane pe care le va desemna președintele țării, Igor Dodon, care, potrivit Constituției, are acest drept.

{{210576}În ultimii cîțiva ani, Guvernul și Parlamentul s-au obișnuit să ignore instituția prezidențială, pentru că fostul șef al statului Nicolae Timofti, era ”rață mută” și nu juca niciun rol important în viața politică. Noul președinte, Dodon, se deosebește radical de predecesorul său. El abordează concret problemele și, în acest fel, se va realiza tot ceea ce i se cuvine unui șef de stat conform Constituției. Mai ales în ceea ce ține de politica externă. Dodon a întreprins prima sa vizită oficială la Moscova. Trebuie să recunoaștem că această vizită a avut succes. Însă, la întoarcere, s-a confruntat cu ceea că unii ambasadori moldoveni de peste hotare și-au permis o retorică ofensatoare atît la adresa președintelui, cît și la adresa statului pe care îl reprezintă. Dodon s-a confruntat și cu o anumită rezistență din partea Guvernului. Spre exemplu, Cabinetul de miniștri a refuzat să recheme ambasadorul din România, care a făcut declarații ambigui și și-a permis mult mai mult decît i se cuvine unui diplomat în conformitate cu regulamentele în vigoare.

În continuare. S-a creat situația în care președintele a început să-și realizeze competențele. Una dintre problemele cheie a devenit cea legată de ambasadorii numiți în țările CSI.

Anterior, în timpul campaniei electorale, Dodon a declarat că pentru el, restabilirea relațiilor interstatale dintre Moldova și Rusia este o prioritate. În afară de aceasta, noi știm că președintele, în principiu, intenționează să acorde o mai mare atenție vectorului Estic. În această cheie, se poate presupune că pentru Dodon este foarte important ca ambasadori în statele CSI să devină persoane desemnate de el personal. În curînd, la Chișinău vor avea loc negocieri între președintele Igor Dodon și prim-ministrul Pavel Filip privind rechemarea și numirea ambasadorilor moldoveni. Cred că putem presupune cu îndrăzneală că după plecarea lui Dumitru Braghiș se vor produce și alte schimbări la nivel de cadre. Vor fi numiți alți ambasadori în statele CSI. Este absolut firesc că pentru realizarea politicii externe, pe care o coordonează președintele, la următoarea etapă să fie chestiunile legate de apărare, gestionare militară și, în principiu, chestiuni legate de securitate.

Este evident însă că acum asistăm la o luptă tactică între ramurile puterii. Iar cele ce se întîmplă urmează să fie abordate anume din această perspectivă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?