X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Lituania: Doi spioni ruși condamnați la pedepse cu închisoarea

28 feb. 2017,, 19:00   Externe
3329 1

Un tribunal lituanian a condamnat marți doi bărbați acuzați de spionaj în favoarea Rusiei: un cetățean rus la 10 ani și jumătate de închisoare și un fost militar lituanian la cinci ani de închisoare, relatează AFP.

Lituanianul, fost căpitan în armata Lituaniei care își îndeplinea misiunea la baza aeriană din Siauliai (nord), a recunoscut că i-a furnizat unui rus informații despre apărarea țării, supravegherea aeriană a zonei NATO și despre operațiuni în Afganistan, a indicat tribunalul.

Cetățeanul rus a pledat ''nevinovat''. Tribunalul din Siauliai a precizat că cetățeanul rus i-a dat bani complicelui lui lituanian în cursul întîlnirilor secrete.

Identitatea celor două persoane nu a fost dezvăluită.

Anul trecut, justiția lituaniană a anunțat că un alt agent rus a încercat să recruteze funcționari locali pentru a instala dispozitive de ascultare la președinta Dalia Grybauskaite. Procesul său este în curs de desfășurare. Tot în 2016, doi lituanieni au fost condamnați la 12 și respectiv 13 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Moscovei.

Tensiunile dintre Lituania — țară membră a Uniunii Europene și a NATO — și Rusia s-au amplificat de la anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova în 2014 și din cauza sprijinului oferit de ruși separatiștilor din estul Ucrainei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?