Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Dodon propune alte cinci cazuri în care Parlamentul să poată fi dizolvat

28 feb. 2017,, 13:26   Politică
9160 22

Președintele Igor Dodon a prezentat astăzi proiectul de lege cu privire la modificarea articolului 85 din Constituție, care se referă la dizolvarea Parlamentului, notează Noi.md.

Dodon este de părere că la ora actuală șeful statului nu dispune de instrumente eficiente de control asupra activității parlamentare, iar din acest considerent, lista cazurilor în care președintele este în drept să dizolve Parlamentul urmează a fi extinsă. Potrivit lui, modificarea Constituției va duce la asigurarea unui echilibru între puterea legislativă și instituția președintelui.

Astfel, proiectul de lege propus de Igor Dodon prevede că Parlamentul va putea dizolvat în următoarele situații:

1 - după consultarea fracțiunilor parlamentare

2 - în cazul în care Parlamentul nu a implementat în termen de 12 luni voința poporului exprimată prin referendum consultativ

3 - în cazul în care referendumul republican privind demitere președintelui s-a soldat cu un rezultat negativ sau a fost confirmată nevalabilitatea lui de Curtea Constituțională

4 - Parlamentul nu a adoptat legea bugetului de stat în termen de două luni de la începutul anului financiar

5 - Parlamentul poate fi dizolvat printr-un referendum inițiat de către președintele țării

Igor Dodon a lansat un apel la adresa deputaților, prin care i-a îndemnat să susțină modificările propuse. Potrivit lui, în cazul în care pînă pe 24 martie curent, în Parlament nu se vor găsi 34 de semnături pentru a iniția modificarea Constituției pe cale parlamentară, atunci va iniția procedura de colectare a semnăturilor, pentru declanșarea unui referendum național.
În prezent, Constituția prevede doar două situații în care Parlamentul poate fi dizolvat: în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni; și dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de investitură.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?