X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Deputat al Radei: SUA au dreptul să pretindă Crimeea

28 feb. 2017,, 20:00   Externe
8197 2

Deputatul în Rada Supremă a Ucrainei Andrei Artiomenko a declarat că, din punct de vedere juridic, SUA au dreptul să pretindă teritoriul Crimeii.

Despre aceasta deputatul a declarat luni, 27 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, transmite Lb.ua.

Potrivit lui, în 1920 guvernul american a oferit Rusiei un credit în mărime de 50 de milioane de dolari. Ei (conducătorii URSS), au pus în gaj Crimeea, ca teritoriu ce urma să fie transmis SUA în cazul în care creditul nu va fi rambursat”, a remarcat Artiomenko.

El a adăugat că în anul 1954, atunci cînd a venit termenul de stingere a datoriei, în America a apărut un proiect pentru dezvoltarea peninsulei cu denumirea ”Noua Californie”.

”Eu sînt convins că anume de asta Crimeea a fost transmisă Ucrainei pentru a păstra acest teritoriu pentru Uniunea Sovietică”, a subliniat deputatul.

Pe 20 februarie, Artiomenko a relatat despre propunerile sale în ceea ce privește reglementarea relațiilor dintre Moscova și Kiev. Potrivit deputatului, Crimeea ar trebui să fie dată în arendă pentru 30-50 de ani, după care urmează să fie organizat un referendum în legătură cu apartenența peninsulei. Deputatul a trimis documentul cu planul său administrației președintelui SUA, Donald Trump.

După aceasta, fracțiunea Partidului Radical în Parlament l-a exclus pe Artiomenko din rîndurile sale. În afară de aceasta, procurorul general al Ucrainei, Iuri Luțenko, a comunicat că instituția a inițiat un dosar penal împotriva legislatorului în baza articolului „trădare de patrie”, în temeiul propunerii lui de a oferi Crimeea în arendă Rusiei.

La rîndul său, deputatul a refuzat să părăsească teritoriul Ucrainei. La întrebarea, unde se va afla el în cazul în care Parlamentul va pune în discuție problema ridicării imunității sale, alesul poporului a răspuns: în sala Radei”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?