Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Shor ar putea evita închisoarea mulțumită denunțului

27 feb. 2017,, 18:30   Societate
10488 14

Ilan Șor și-a ispășit vina pentru mărturiile împotriva fostului prim-ministru Vlad Filat.

Primarul de Orhei poate scăpa de răspunderea penală. Despre rezolvarea posibilă a situației în acest mod a vorbit într-un interviu acordat newsmaker.md procurorul general Eduard Harunjen, informează NOI.md.

Mărturiile lui Ilan Shor referitor la Vlad Filat, pot duce la eliberarea grabnică a primarului de Orhei, a omului de afaceri. "Potrivit legii, în cazul în care o persoană, înainte ca organele de drept să afle din alte surse despre darea de mită, recunoaște fapta mituirii, el este scutit de pedeapsă. Ca să fiu mai explicit, Shor și-a ispășit pedeapsa prin faptul că a scris autodenunțul în cauză (împotriva lui Filat – n. red.). În ceea ce privește celelalte cazuri, aceasta e tactica investigației. Totul merge conform planului nostru, nu trebuie să anticipăm evenimentele. În tot ceea ce facem există lanț logic", a menționat Eduard Harunjen.

Procurorul general a explicat modul în care mărturiile lui Shor au influențat procesul împotriva lui Vlad Filat: "Vă amintiți cît de multe speculații au existat cu privire la faptul că Shor a scris în denunț 250 milioane de dolari, iar în instanță a fost trimisă cauza penală numai referitor la 80 de milioane de dolari. Sumele rămase au fost transferate și constituie un caz penal separat. Am trimis în instanța de judecată, doar ceea ce am putut dovedi, pentru a nu încălca termenii arestului preventiv, care poate dura un an. Nu e în interesul nostru să-l eliberăm pe arestat, ca apoi să-l căutăm prin lumea întreagă", a spus Harunjen.

Vă reamintim că în iunie 2016, fostul prim-ministru Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare pe cazurile de corupere pasivă și trafic de influență. El a fost acuzat în urma autodenunțului omului de afaceri Ilan Shor. La 22 februarie, Curtea Supremă de Justiție a respins recursul avocaților lui Filat ca fiind "nefondat", confirmînd verdictul instanței de judecată.

La rîndul său, Ilan Șor are statut de învinuit în dosarul fraudelor la scară largă, comise în timpul mandatului său de președinte al Consiliului de Administrație al «Băncii de Economii». Primarul de Orhei a fost reținut la 22 iunie 2016 și plasat sub arest preventiv în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA). În luna august a aceluiași an el a fost transferat sub arest la domiciliu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?