X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Măștile folosite la Carnavalul de la Veneția, create la Chișinău

26 feb. 2017,, 10:00   Societate
4442 0

Petreceri fabuloase, costume şi măşti extravagante au făcut celebru Carnavalul de la Veneţia. Puţini ştiu însă ce se ascunde în spatele măştilor: mîndria Veneţiei este creată cu migală şi mult talent departe de Italia, la Chişinău.

De 10 ani, graficianul şi pictorul Nicolae Latunov da viaţă şi personalitate măştilor veneţiene. O face în micul sau atelier din Chişinău, departe de lumea misterului din Veneţia.

Artistul şi-a făcut studiile la Academia de Arte din Republica Moldova, după care a urmat masteratul în grafică la Florenţa. Acolo s-a îndrăgostit iremediabil de misterul măştilor.

„Nimerind acolo din Florenţa am început să lucrez că hobby. Mi-a plăcut mult şi am luat-o profesional”, spune Nicolae Latunov. „La început studiam profund masca, prima, a două, toate denumirele de măşti, sînt sute de măşti”, a adăugat Latunov.

Nicolae Latunov realizează măştile manual din papier-maché, în matriţe, după o tradiţie veneţiană veche de sute de ani. Întregul proces durează două sau trei zile.

„De ce există masca? Ea ascunde autenticul omului, e că un teatru. Clienţii care vin aleg masca după felul lui, caracterul lui. Această masca tot este din hîrtie, această este Veneţia. Acum lucrez la ornamentarea fetei în stil baroc că să fie finalizată”, mai spune pictorul şi graficianul Latunov.

Artistul a creat mii de măşti veneţiene pe care le-a vîndut tot în Veneţia sau în alte colţuri ale lumii, mai puţin acasă, în Republica Moldova. Ultima oară şi-a văzut rodul muncii chiar în mijlocul Carnavalului.

Ori de cîte ori are posibilitatea, artistul pleacă la Veneţia. Nicolae Latunov planifică să-şi extindă paleta materialelor din care sînt făcute măştile, cum ar fi ciocolată sau petalele de flori. Acum artistul, confecţionează măşti pentru o expoziţie din Europa.
1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?