X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Ce a spus Filat în ultimul cuvînt din sentința sa

24 feb. 2017,, 15:02   Societate
3892 0

La opt luni de la pronunțare, pe portalul instanțelor de judecată a fost publicată sentința de condamnare integrală în dosarul fostului prim-ministru Vlad Filat. Documentul care are 265 de pagini este depersonalizat, dar chiar și așa multe lucruri sînt clare.

Pe lîngă probele acuzării, prezente în fragmentele din sentință publicate anterior pe site-ul Judecătoriei Buiucani, de această dată în document se regăsește și ultimul cuvînt al lui Vlad Filat.

„Totodată, în ultimul cuvînt inculpatul a menționat că, are semne de întrebare referitor la faptul că, la data de 13 octombrie 2015 la ora 17: 00 a fost depus un autodenunț, într-un volum foarte mare, nu la procuratură, dar la sediul denunțătorului, iar a doua zi se ia o mărturie de completarea iarăși la domiciliul unui martor și încă o mărturie, sau două mărturii din partea angajaților sau persoanelor afiliate denunțătorului. Cum s-a putut întîmpla ca pe data 13 octombrie 2015 seara să înceapă tot acest proces, iar pe data de 15 octombrie, deci, la o zi și jumătate, deja în Parlamentul Republicii Moldova, toate aceste informații care au fost oferite în acest autodenunț calomnios, să fie instrumentate, să fie probate și să fie prezentate într-o procedură ilegală de Procurorul General, în plenul Parlamentului, cerîndu-se ridicarea imunității și arestarea!? De fapt și lucrul care s-a întîmplat cu încălcarea multor prevederi legale pe parcursul a cîtorva ore. Deci, acest element demonstrează foarte clar că nu este vorba de un dosar penal, este vorba de un proces de administrare a probelor, este evident vorba despre un dosar politic cu scopul bine determinat de a fi izolat de societate și de a obține scopuri imediate sau pe termen mediu, inclusiv politice. Se confirmă acest lucru, vizavi de elementele care au urmat în Parlament, atît ce ține și de partidul care a avut marea onoare să-l conducă pe parcursul a 9 ani de zile, a mișcărilor politice care au avut loc și încă o dată toate aceste lucruri au demonstrat cu lux de amănunte de ce a fost nevoie anume să se procedeze în felul în care s-a procedat”, a menționat Vlad Filat, prezentînd în continuare mai multe probe care demonstrează că o parte dintre acuzațiile care îi sînt înainte sînt false.


Totuși, Filat recunoaște că a beneficiat de anumite cadouri, cum ar fi un automobil dăruit de Ilan Șor la ziua sa de naștere, în 2013, dar și că a efectuat mai multe zboruri cu aeronavele puse la dispoziție de businessman, precizînd doar că în acest caz nu ar fi solicitat ca aceste zboruri să fie efectuate gratuit, iar în cazul în care i-ar fi fost solicitat să le achite, ar fi făcut-o.

În hotărîre se regăsesc declarațiile martorilor, printre care fostul premier Iurie Leancă, dar și alți foști demnitari Victor Bodiu, Veaceslav Ioniță, Artur Gherman, Chiril Lucinschi etc, dar și ale omului de afaceri Ion Rusu.

În noiembrie 2016, Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința de condamnare a politicianului la nouă ani de închisoare. Atunci judecătorii au casat decizia de confiscarea parțială a bunurilor imobile și a cotelor sociale care îi aparțin lui Vlad Filat, în valoare de 462 de milioane de lei. Astfel, instanța a respins apelul procurorilor și l-au admis pe cel al avocaților lui Vlad Filat, dar și a companiilor Ipteh, Capital Invest și a fostei soții a politicianului, Sanda Diviricean. Magistrații au reținut că decizia de confiscare a acestor bunuri lezează drepturile de proprietate ale Sandei Divericean și companiei Ipteh. De asemenea, a fost anulată partea încheierii emisă de Judecătoria sectorului Buiucani prin care s-a decis compensarea cheltuielilor de judecată în valoare de 15.000 de lei ale Centrului Național Anticorupție, din contul lui Vlad Filat și trecerea acestor bani în contul statului. Pe de altă parte, magistrații au decis respingerea solicitării Sandei Diviricean de scoatere de sub sechestru a bunurilor confiscate.

Ex-premierul Republicii Moldova Vlad Filat a fost reținut la 15 octombrie pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea fostului procuror general Corneliu Gurin. Cererea a venit în urma unui autodenunţ a lui Ilan Șor.

Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat o anchetă din care reiese că cel puțin două dintre persoanele despre care Ilan Șor afirmă că ar fi fost intermediare la acordarea mitei în valoare de 320 de milioane de lei nu au fost niciodată în Republica Moldova și nici nu îi cunosc pe Ilan Șor și Vlad Filat.

Pe 22 februarie, magistraţii Curţii Supreme de Justiţie au respins ca vădit neîntemeiate recursurile depuse în dosarul fostului premier Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare pentru acte de corupţie. Decizia a fost luată miercuri, 22 februarie, de judecătorii Vladimir Timofti, Nadejda Toma și Constantin Alerguș. Pronunţarea deciziei motivate va avea loc peste o lună.

Atît societatea civilă, cît și Vlad Filat au cerut anterior ca procesul să fie public, cu toate acestea toate ședințele s-au desfășurat cu ușile închise.

Sentința integral o puteți vedea aici.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?