X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3989

Neurotoxina VX, folosită pentru asasinarea lui Kim Jong Nam

24 feb. 2017,, 11:10   Externe
3715 0

Neurotoxina VX a fost folosită pentru asasinarea lui Kim Jong Nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean, au anunțat autoritățile malaeziene.

Această substanță este inclusă pe lista armelor de distrugere în masă a Națiunilor Unite, iar utilizarea ei este și mai bizară având în vedere că fratele liderului de la Phenian a fost asasinat pe aeroportul din Kuala Lumpur, care este aglomerat, relatează Reuters.

Kim Jong Nam a murit pe 13 februarie, după ce a fost atacat de două femei pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur. Acesta a decedat la doar cîteva minute după ce cele două femei, o indoneziană şi o vietnameză, i-au acoperit faţa cu o cîrpă îmbibată în neurotoxina VX.

Autorităţile au arestat deja trei suspecţi în ancheta cu privire la asasinare. Pe lîngă cele două femei, un bărbat nord-coreean a ajuns și el în spatele gratiilor. Alți șapte nord-coreeni sînt daţi în urmărire în acelaşi caz, inclusiv un diplomat de rang înalt de la ambasada regimului nord-coreean de la Kuala Lumpur.

Poliţiştii au dezvăluit acum că probele ridicate din ochii cetăţeanului nord-coreean au dezvăluit prezenţa neurotoxinei VX.

”Alte probe sînt în continuare analizate”, a declarat comandantul poliţiei din Kuala Lumpur, Khalid Abu Bakar. De asemenea, anchetatorii încearcă să stabilească dacă această substanţă a fost adusă de peste graniţă sau produsă în Malaezia.

Cum acționează neurotoxina VX

Neurotoxina VX este cunoscută drept cea mai toxică substanţă din lume, fiind inclusă pe lista armelor de distrugere în masă a Națiunilor Unite

Cele două femei care l-au atacat pe Kim Jong Nam şi-au spălat mâinile înainte de a părăsi aeroportul internaţional din Kuala Lumpur. Una dintre ele a suferit însă ca urmare a expunerii la neurotoxină, vomitînd după arestare.


Neurotoxina VX este lipsită de gust şi miros, fiind ilegală potrivit Convenţiei Armelor Chimice. Cu toate acestea, această substanţă poate fi folosită în scopul cercetării medicale sau farmaceutice. De asemenea, substanţa poate fi obţinută sub formă lichidă, cremă sau gazoasă.

O persoana poate deceda în 15 minute dacă absoarbe o cantitate însemnată de neurotoxină VX.

Verificări în Kuala Lumpur

În urma dezvăluirii că atacatorii au utilizat neurotoxina VX pentru a-l asasina pe Kim Jong Nam, autoritățile malaeziene au anunţat că vor căuta urme lăsate de materiale radioactive pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur. De asemenea, operaţiuni asemănătoare vor avea loc în mai multe zone aglomerate din capitala Malaeziei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?