X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Cum apreciază experții activitatea Curții Constituționale

23 feb. 2017,, 15:46   Politică
3458 3

Curtea Constituţională a Republicii Moldova împlineşte, astăzi, 22 de ani de la fondare, comunică NOI.md.

Reprezentanții Curții afirmă că în toată această perioadă drepturile cetăţenilor, consfinţite în Constituţie, au fost ghidate de acţiuni. „Definim aceşti ani în trei cuvinte: experienţă, reuşite decizii”, se arată într-o declarație a membrilor Curții. Despre aportul CCM la consolidarea statului de drept și despre modul în care și-a îndeplinit atribuțiile în cei 22 de ani, NOI.md a încercat să afle într-o discuție cu unii experți în drept constituțional.

Fostul judecător la Curtea Constituțională Victor Pușcaș consideră că rolul CCM este incontestabil în Moldova și în general în statul de drept. Instituția nu o dată și-a spus cuvîntul atunci cînd ramurile puterii nu găseau un numitor comun în soluționarea unor probleme de ordin național, susține Pușcaș. Cu toate acestea, există și anumite carențe, afirmă magistratul.

„Avem hotăriri în ultimii cîțiva ani pe care experții străini le numesc halucinante, de exemplu un expert român a calificat astfel o hotărîre. Noi, societatea, trebuie să fim siguri că nu se fac abuzuri, nu se fac jocuri, nu se fac cîrdășii”, a punctat Victor Pușcaș.

„CCM are nevoie acum să-și concretizeze atribuțiile în ce privește adresarea tutor instanțelor judecătorești la Curte. Trebuie admisă plîngerea constituțională a cetățenilor la Curte, trebuie introdusă o nouă atribuție, trebuie să mărim numărul de judecători care să adopte hotărîri în colegii din cîte trei judecători”, a adăugat Pușcaș.

Expertul în drept constituțional Alexandru Arsenie, deputat în primul Parlament, este de părere că anumite hotărîri ale Curții din ultimii ani au știrbit din imaginea instituției.

„Unele hotîriri, inclusiv interpretarea Constituției sau acea reformă cu alegerea șefului statului nu au, în viziunea doctrinei și practicei, un suport al legitimității. În unele cazuri Curtea și-a depășit competențele. Cu toată dorința ei de a soluționa problemele, totul trebuie făcut în concordanță cu buchea și spiritul Constituției. La capitolul legitimitate este un aspect negativ, ceea ce nu face onoare Curții, ca instituție chemată să asigure jurisdicția constituțională în Republica Moldova”, a explicat Arsenie.

Pe de altă parte, susține intervievatul, în cei 22 de ani de activitate Curtea a reușit să-și cristalizeze "rolul deosebit și autonom" în sistemul autorităților de stat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?