Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Investigaţie în legătură cu majorarea bruscă a tarifelor

23 feb. 2017,, 13:30   Societate
9318 5

Avocatul poporului Mihai Cotorobai va iniţia o investigaţie în legătură cu majorarea bruscă a tarifelor la serviciile medicale, anunţă Oficiul Avocatului Poporului.

"Asistenţa medicală va deveni un lux nepermis pentru mii de cetăţeni din categoriile social vulnerabile, iar reducerea accesului la servicii medicale va conduce la sporirea morbidităţii şi mortalităţii. Aceste scumpiri vor afecta considerabil realizarea dreptului la ocrotirea sănătăţii, şi nu doar al persoanelor care nu au poliţă de asigurare medicală, dar şi al celor care dispun de ea. Şi asta pentru că au fost majorate esenţial şi tarifele la serviciile şi investigaţiile medicale care nu sînt acoperite de asigurări", a menţionat Cotorobai.

Potrivit lui, chiar şi fără aceste scumpiri multe persoane nu se adresau la medic, din lipsă de bani sau din cauza corupţiei în sistemul de sănătate.

"Nu exclude necesitatea adaptării preţurilor la realităţile de ultimă oră, dar aceste măsuri trebuie să fie aplicate în asemenea manieră, încît să nu afecteze în mod dramatic realizarea drepturilor persoanelor la serviciile medicale", a subliniat ombudsmanul.

Tarifele la serviciile medico-sanitare au fost majorate printr-o hotărîre de guvern. În nota informativă se menţionează că mijloacele suplimentare obţinute din majorarea tarifelor vor compensa cheltuielile reale. Unele tipuri de servicii medicale s-au scumpit de 4-5 ori.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?