Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Năstase comentează scumpirea serviciilor medicale

23 feb. 2017,, 10:28   Societate
4284 4

Într-o țară normală statul ar proteja cetățenii care nu beneficiază de poliță medicală, în Moldova însă aceștia sînt ignorați, consideră liderul Platformei „DA”, Andrei Năstase, citat de NOI.md.

Scumpirea serviciilor medicale, în opinia lui, va constitui o lovitură atît pentru cetățenii asigurați, cît și pentru cei neasigurați, întrucît nu toate serviciile sînt acoperite de poliță.

„Ce face statul pentru cetățenii care nu-și pot permite să procure poliță de asigurare? Într-o țară normală i-ar proteja. În Moldova lor «stabilă» - îi condamnă practic la moarte. Să stai în reanimare astăzi e de două ori mai scump, iar drept «mulțumire», statul nu-ți dă nici medicamente și nici mîncare. Și asta pentru că n-aveai bani de poliță. Logic. Acum o operație de îndepărtare a amigdalelor te costă de 12 ori mai mult, iar cancerul nu e doar o condamnare fizică și morală, pentru că statul consideră că a făcut o treabă atît de bună, că se simte îndreptățit să-ți ceară de patru ori mai mult ca să ridice un deget să poți trăi”, a comentat Năstase.

Activistul a mai remarcat că decizia autorităților de a majora tarifele la serviciile medicale va încuraja și mai mult migrația moldovenilor peste hotare.

„Și nu e nici vina medicilor, care, la fel ca și profesorii, sînt plătiți mizer pentru faptul că salvează și schimbă vieți zi de zi – o nimica toată, zice statul. Pe hîrtie însă totul e roz. În realitate, sute de oameni, alungați de acest regim antipopular, pleacă zilnic din țară în căutarea unui minim accesibil și eficient de educație și servicii medicale, de securitate personală și familială, de venituri decente și bunăstare”, a adăugat politicianul.

Menționăm că în urma deciziei Ministerului Sănătății de a modifica Catalogul tarifelor unice al serviciilor medicale, unele s-au scumpit de două ori, în timp ce altele de trei și chiar cinci ori. De exemplu, o intervenție chirurgicală în caz de anevrism al arterelor periferice va costa 4600 de lei în loc de 1900. Îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor va costa 1007 lei în loc de 82 de lei. Intervențiile de îndepărtare a sînului afectat de tumori maligne vor costa aproximativ 2000 de lei în loc de 500 de lei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?