Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Dodon către UE: Toți acești ani i-ați ajutat pe corupți

20 feb. 2017,, 16:20   Politică
9492 17

Sprijinul acordat de Uniunea Europeană Guvernului Moldovei în ultimii opt ani a contribuit la creșterea corupției.


Guvernul care se dădea drept proeuropean beneficia de privilegiile acordate pentru fidelitatea geopolitică nu efectua reforme și a compromis întregul curs de integrare europeană. O declarație în acest sens a făcut președintele Igor Dodon în cadrul unui interviu oferit postului de radio german „Deutsche Welle”, citat de NOI.md.

Scăderea încrederii populației în integrarea europeană, potrivit lui Dodon, a fost unul dintre principalele subiecte discutate în timpul vizitei sale la Bruxelles. „Mesajul meu către partenerii europeni a fost foarte simplu: Dragi prieteni, în toți acești ani ați dorit să ajutați cetățenii, dar ați ajutat un guvern corupt”. Ceea ce s-a întîmplat în ultimii ani a condus la faptul că majoritatea moldovenilor nu au încredere în integrarea europeană. În anul 2009, în integrarea europeană credeau 65% din populație. Timp de opt ani atît UE, cît și partenerii externi au făcut multe pentru Moldova: investiții, regimul fără vize, Acordul de asociere. Cu toate acestea, încrederea în integrarea europeană a scăzut de două ori”, a menționat Igor Dodon.

Drept motiv pentru această scădere a nivelului de încredere, în opinia președintelui, este faptul că deseori asistența se oferea în schimbul vectorului corespunzător în politica externă. „Foarte des asistența UE a fost una geopolitică. Guvernul moldovean fura bani, nerealizînd nicio reformă, calitatea vieții scădea. Acoperindu-se cu valorile europene, politicienii moldoveni șantajau Bruxelles-ul și Occidentul, chipurile, dacă nu ne ajutați, atunci vor veni tancurile rusești, Putin, socialiștii, Dodon. Dorim să cooperăm cu UE, avem nevoie de reforme, dar în baza unei cooperări reciproc avantajoase. În același timp, nu trebuie să uităm că Moldova va cîștiga mult mai mult de la integrarea în Uniunea Economică Eurasiatică”, a declarat președintele.

Precizăm că la începutul lunii februarie președintele Igor Dodon a efectuat o vizită de trei zile la Bruxelles, unde s-a întîlnit cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, și alți înalți oficiali.

Șeful statului, în special, le-a reproșat oficialilor europeni „standardele duble cu conotații geopolitice care au fost aplicate în legătură cu tot ceea ce se întîmplă la Chișinău de la venirea la putere a guvernului proeuropean”. Dodon și-a exprimat intenția de a denunța Acordul de asociere cu UE în cazul în care, în urma viitoarelor alegeri parlamentare, la putere vor ajunge forțele de opoziție care sprijină vectorul eurasiatic de dezvoltare a Moldovei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?