X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Ce a vorbit Candu cu reprezentanții FMI

20 feb. 2017,, 12:30   Economie
2999 6

Noul șef al misiunii FMI, Ben Kelmanson, a anunțat că experții analizează evoluțiile recente din economia Moldovei și vor face o revizuire pe dimensiunea de politici, transmite NOI.md.

Declarația a fost făcută în cadrul întîlnirii de astăzi a președintelui Parlamentului, Andrian Candu, cu echipa de experți ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) care se află în vizită de lucru la Chișinău în perioada 14-28 februarie.

În cadrul întîlnirii, președintele Parlamentului a menționat că Acordul cu FMI înseamnă nu doar finanțare, dar în primul rînd suport în implementarea reformelor asumate. Andrian Candu a anunțat că autoritățile au elaborat o agendă de reforme, discutată la o şedinţă comună Guvern-Parlament. Potrivit lui, cele două instituţii îşi vor coordona în continuare acţiunile pentru implementarea cu succes a reformelor. Anii 2017-2018 urmează să devină ani ai abordărilor moderne, ai dezvoltării și construcției instituționale, a subliniat Andrian Candu.

Președintele Parlamentului a prezentat acțiunile întreprinse pentru modernizarea cadrului legal în sectorul energetic, transparentizarea procedurilor de procurare a surselor energetice, precum și măsurile adoptate pentru consolidarea rolului și creșterea independenței Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE), conform cerințelor internaţionale.

Reamintim că programul pe trei ani a fost aprobat pe 7 noiembrie 2016. Acesta este finanțat printr-un credit în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (DST) (sumă echivalentă cu circa 176 milioane de dolari SUA și cu 75 la sută din cota deținută de Republica Moldova la FMI), din care 26 de milioane de DST (circa 35 de milioane de dolari SUA) au fost deja debursate.

Două treimi din suma creditului sînt acordate în baza Mecanismului extins de creditare (ECF), care prevede o rată a dobînzii egală cu zero pînă la finele anului 2018, o perioadă de graţie de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de 10 ani. Restul creditului este acordat în baza Mecanismului de finanţare extinsă (EFC), care prevede o rată anuală a dobînzii egală cu rata de bază a dobînzii pentru DST (pe moment, 1,3 la sută), un termen de rambursare de 10 ani și o perioadă de graţie de patru ani și jumătate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?