X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Ciurea: PD-ul încă nu și-a deconspirat intențiile (VIDEO)

20 feb. 2017,, 11:22   Politică
4966 5

Partidele de opoziție atenționează tot mai des asupra riscurilor legate de o posibilă modificare a sistemului electoral din Moldova, prin trecerea la votul mixt, comunică NOI.md.

Într-un interviu acordat portalului nostru, analistul politic de la IDIS „Viitorul” Corneliu Ciurea a explicat ce presupune sistemul electoral mixt și în ce măsură se pliază pe realitățile politice din țara noastră. Deși, oficial un proiect de lege pentru modificarea Codului electoral nu a fost înregistrat la Parlament, analistul este de părere că societatea are așteptări în acest sens.

„Sînt mai multe forme de sistem mixt. Cel care se are în vedere a fi introdus în Moldova este numit sistem mixt paralel, care împarte în jumătate numărul de mandate existente în Parlament. Prima jumătate se vor distribui în conformitate cu sistemul vechi, cu liste de partid, a doua jumătate vor fi distribuite în baza alegerilor în circumscripții, în urma cărora cîștigătorul ia toate voturile și, respectiv, mandatul. Deci alegătorii vor primi două liste și vor vota de două ori. Odată, ca de obicei, partidele, și în a doua listă vor vota o singură persoană dintr-un șir de persoane în circumscripția lui, astfel încît toate mandatele vor fi distribuite. Acest sistem se numește «paralel»”, a explicat Ciurea.

În opinia politologului, există o anumită presiune din partea populației în favoarea introducerii sistemului electoral mixt sau majoritar. Oamenii cred că vor avea un control mai mare asupra politicienilor dacă îi vor alege în circumscripții uninominale, cunoscîndu-i mai bine, spune Ciurea.

„Un argument greu de respins. Opozanții, pe de altă parte, cred că oamenii aleși în circumscripții vor fi mai ușor de corupt de către oligarhii cu bani, ceea ce poate să fie adevărat, dar nu neapărat se poate întîmpla. Aceste critici pornesc din start de la o abordare falsă, pornesc de la ideea neîncrederii față de oamenii pe care îi alege, de la ideea că toți politicienii sînt corupți”, a specificat analistul.

El mai consideră că PDM-ul, în calitate de partid principal de guvernare, „dispune de resursele necesare” pentru a promova și impune această modificare în cadrul coaliției majoritare. „Dacă există dorința reală, decizia poate fi adoptată pînă la vară. Nu există, deocamdată, o inițiativă legislativă în Parlament, PD-ul încă nu și-a deconspirat intențiile, în aceste condiții nu avem o certitudine că sistemul electoral va fi totuși modificat”, a adăugat Corneliu Ciurea.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?