Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Moldova va majora exportul de vinuri și divinuri în Polonia

18 feb. 2017,, 16:15   Economie
3692 2

Moldova planifică majorarea exporturilor de vinuri și divinuri în Polonia, dar și livrarea în această țară a cărnii, legumelor, fructelor, mierii și nucilor.

Acest lucru l-a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Moldova, Eduard Grama, la o întîlnire cu o delegație a cercurilor de afaceri poloneze, condus de consulul onorific al Republicii Moldova în Polonia, Jacek Stefaniak, transmite NOI.md.

Potrivit informațiilor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în cadrul întrunirii, au fost discutate următoarele aspecte: exportul vinurilor și divinurilor moldovenești în Polonia; exportul cărnii autohtone pe piața poloneză; cooperarea cu asociații de agricultori privind organizarea stagiilor pentru fermierii moldoveni. S-a discutat despre perspectivele implementării unor noi proiecte bilaterale de acordare a asistenţei financiare sectorului agrar din Republica Moldova.

Eduard Grama a pus în discuție importul unor asemenea produse agroalimentare moldovenești, precum: fructele, legumele, mierea de albini și nucile, care au calități gustativ-olfactive excepționale.

O temă aparte a discuțiilor a constituit-o intenția de a atrage unu-doi producători mari din RM în Programul economic de livrare a produselor alimentare ecologic pure, lansat în cooperare cu Ambasada Regatului Suediei în Polonia și Consulatul Suediei la Katowice. Astfel, în urma certificării, produsele moldovenești vor obține certificatul Swedish Standard și posibilitatea de a livra produsele în cauză rețelelor comerciale din Suedia.

Conform estimărilor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare piața poloneză este una strategică pentru Republica Moldova. Circa 34 companii din Polonia importă din Moldova producție vinicolă. Potrivit ultimelor date, consumul anual de vin în Polonia constituie 256 milioane litri, dintre care vinurile naturale din struguri constituie 108 milioane. Vînzările finale a acestor volume generează încasări de circa 4,7 miliarde PLN (zlot polonez), din care vinurile naturale din struguri constituie 2,3 miliarde.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?