Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Expert, despre conflictul Parlament-Președinție: Altă cale decît referendumul nu există

17 feb. 2017,, 15:46   Politică
10310 19

În scurt timp deputații urmează să-și reia activitatea în ședințele plenare, nu este clar însă cum va evolua relația dintre Parlament și președinte pe dimensiunea adoptării și promulgării legilor.

În condițiile în care Igor Dodon a declarat în repetate rînduri că nu va promulga legile cu care nu este de acord, iar unul dintre partenerii de coaliție s-a pronunțat deja pentru suspendarea președintelui, unica soluție pentru depășirea acestui „litigiu” rămîne referendumul. Explicațiile au fost oferit într-un interviu acordat portalului NOI.md de către expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu. Constituționalistul a precizat că legislația nu prevede alt mecanism pentru asemenea situații.

Potrivit lui, dreptul de a iniția suspendarea din funcție aparține Parlamentului, însă răspunsul final trebuie dat de electorat, prin intermediul plebiscitului. „Procedura de suspendare poate fi inițiativă în cazul săvîrșirii unor fapte grave prin care au fost încălcate prevederile Constituției, atunci poate fi suspendat din funcție cu votul a 2/3 dintre deputați. Propunerea poate fi inițiată de cel puțin 1/3 dintre deputați și se aduce neîntîrziat la cunoștința președintelui pentru ca el să aibă timp să se clarifice cu privire la faptele ce i se impută. Dacă propunerea de suspendare este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea președintelui”.

Un alt temei pentru declanșarea referendumului, susține Osmochescu, este refuzul președintelui de a promulga legile adoptate de Parlament. Șeful statului poate întoarce la reexaminare doar o singură dată un proiect de lege, a doua oară el este obligat să-l promulge.

„Articolul 93 – promulgarea legilor – prevede că, în cazul în care are unele obiecții, președintele este în drept să le transmită în termen de cel mult două săptămîni spre examinare Parlamentului. Dacă Parlamentul își menține hotărîrea adoptată anterior, atunci el este obligat să o promulge. Dacă refuză, atunci acesta este motiv pentru suspendarea din funcție. Aceasta nu este o normă facultativă, ci una imperativă”, a specificat Nicolae Osmochescu.

Deputații PL anunțau anterior că vor propune plenului Parlamentului suspendarea din funcție a președintelui. La rîndul său, Igor Dodon s-a declarat pentru desfășurarea referendumului, precizînd că un președinte ales de popor are mai multă legitimitate decît o „guvernare nocturnă”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?