X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Alegerea lui Copaci la ANRE a avut loc cu grave încălcări – experți

17 feb. 2017,, 13:03   Economie
3014 3

Un grup de experți în domeniul energetic cer anularea concursului organizat de Parlament pentru funcția de director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, informează NOI.md.

În opinia lor, concursul a fost organizat într-un mod netransparent și în baza unui regulament dubios, elaborat de Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului. Aceștia sînt de părere că membrii Comisiei responsabili de evaluarea candidaților nu cunosc suficient domeniul energetic pentru a putea aprecia cunoștințele pretendenților la justa valoare. Experții le-au reproșat autorităților și faptul că nu și-au respectat angajamentul asumat cu privire la depolitizarea ANRE-ului și consolidarea independenței acestei instituții. Și asta deoarece membrii comisiei de selecție a candidaților au fost reprezentanți ai partidelor politice.

„Pentru a avea capacitatea de a evalua cunoștințele candidaților, trebuie ca membrii Comisiei să cunoască domeniul energetic, lucru care nu s-a întîmplat. Noi am propus să fie constituită o comisie separată cu participarea experților delegați de partenerii externi. Nici grila de evaluare a candidaților nu are tangențe cu activitatea ANRE”, a explicat Sergiu Tofilat.

„Este clar să nu s-a dorit această transparență, pe care noi am cerut-o. Criteriile de selecție au fost netransparente”, a relatat Sergiu Ungureanu, unul dintre candidații înscriși în concurs.

Un alt aspect care trezește suspiciuni, afirmă reprezentantul „Expert-Grup” Dionis Cenușă, ține de punctajul acumulat de candidatul desemnat drept cîștigător – Tudor Copaci. „Nu este clar cum acest candidat a acumulat 821 de puncte, în condițiile în care punctajul maxim care putea fi oferit de fiecare membru al comisiei era de 100, iar membri au fost opt”.

Fostul director al ANRE Nicolae Răileanu este de părere că numirea lui Tudor Copaci ar fi convenabilă actualei puteri. „Numirea lui Copaci este o continuitate a numirii lui Botnari la Moldovagaz. Sînt convins că nici Copaci, și nici Botnari nu și-au dorit aceste funcții, ei au fost impuși”.

Tudor Copaci, care este fost secretar general al Guvernului, a fost desemnat drept cîștigător al concursului pentru funcția de director al Consiliului de administrație al ANRE. Candidatura acestuia urmează a fi aprobată de plenul Parlamentului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?