Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Moldova ocupă locul 110 din 180 de ţări după indicele libertăţii economice

17 feb. 2017,, 13:00   Economie
2760 1

Republica Moldova ocupă locul 110 din 180 de ţări în clasamentul "Index of Economic Freedom 2017" (Indicele Libertăţii Economice).

Clasamentul a fost elaborat de centrul de cercetare american "Heritage Foundation" şi revista The Wall Street Journal.

Experţii au plasat Moldova în grupul ţărilor cu economii "preponderent nelibere". Ei au oferit ţării 58 de puncte, cu 0,6 puncte mai multe faţă de anul precedent.

Potrivit clasamentului, Moldova se clasează pe locul 41 din 44 de state din Europa, iar scorul ei total este sub media regională (68 de puncte) şi cea globală (60,9 puncte). Moldova se plasează după Slovenia, Serbia şi Belarus şi devansează Rusia, Grecia şi Ucraina în topul european. Pe primele trei locuri în topul mondial se află Hong Kongul, Singapore şi Noua Zeelandă.

Moldova a înregistrat indici foarte scăzuţi în domeniile "drepturile de proprietate" (49,6 puncte), "eficienţa judiciară" (23,9 puncte) şi "integritatea guvernării" (28,6 puncte). În raport se menţionează că Moldova are legi care protejează în mod formal drepturile de proprietate, un sistem de înregistrare a titlurilor de proprietate, însă eforturile de reformă sînt ineficiente, din cauza lipsei de fonduri, iar scandalul bancar "a accentuat amploarea corupţiei".

Pe de altă parte, Moldova a fost apreciată la nivelul ţărilor aflate în fruntea clasamentului la indicatori precum "povara fiscală" (86,1 puncte). "libertatea fiscală" (90,6 puncte) şi "libertatea comerţului" (80 de puncte), domenii în care economia moldovenească este calificată drept pe deplin liberă.

Raportul menţionează că economia moldovenească a înregistrat "succese notabile la categoriile libertatea comerţului, politicile privind taxele şi politica fiscală".

"Republica Moldova şi-a revenit treptat de la o încetinire economică accentuată în ultimii trei ani, cu o creştere cauzată în mare măsură de consumul alimentat de remitenţe şi expansiunea modestă a creditului. A fost dat un nou impuls îmbunătăţirii mediului de afaceri şi continuării liberalizării regimului comercial", se spune în raportul "Heritage Foundation".

În acelaşi timp, experţii susţin că "tranziţia spre o economie de piaţă mai stabilă rămîne fragilă".

"Angajamentul general al Guvernului de a consolida climatul antreprenorial şi a promova libertatea economică nu a rămas inconsecvent. În pofida mai multor privatizări, sectorul public încă joacă un rol dominant în economie. Bazele libertăţii economice nu au o instituţionalizare fermă, iar justiţia rămîne vulnerabilă la interferenţele politice şi corupţie", se menţionează în raport.

În anii 2002-2004 Moldova a avut o evoluţie impresionantă. Astfel, în 2002 a urcat de pe locul 120 pe 105, în anul 2003 – pe locul 92, iar în anul 2004 a urcat încă 13 poziţii. În anul 2005 Republica Moldova a fost plasată pe locul 77, iar în 2006 - pe 83. Cel mai jos indice al libertăţii economice Republica Moldova l-a avut în 1995, cînd economia moldovenească a fost apreciată drept una reprimată.

Libertatea economică este evaluată în 10 domenii, punctajul fiind acordat pentru gradul de libertate a afacerilor, comerţului, libertatea fiscală, libertatea faţă de intervenţia guvernului, libertatea monetară, a investiţiilor, financiară, a pieţei muncii, pentru respectarea drepturilor de proprietate, absenţa corupţiei. O economie este cu atît mai liberă, iar intervenţia statului mai mică, cu cît indicele este mai înalt.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?