X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

NATO va înființa un centru regional pentru ”amenințările din sud”

16 feb. 2017,, 21:00   Externe
2059 0

Miniștrii apărării din statele membre NATO au convenit miercuri să înființeze un nou centru regional pentru a răspunde amenințărilor din sud, a anunțat secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, citat de Xinhua.

UPDATE: Secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, a declarat joi într-o conferință de presă că miniștrii Apărării din statele membre NATO au decis în a doua zi a reuniunii lor, să sporească prezența navală în Marea Neagră prin crearea unei unității speciale pentru intensificarea antrenamentelor și exercițiilor. Structura va funcționa în cadrul comandamentului maritim al NATO din Marea Britanie, care se va ocupa și de coordonarea exercițiilor navale din regiune. Stoltenberg a precizat că prezența aliată va respecta acordurile internaționale, în special Convenția de la Montreux, din 1936, și va fi proporțională.

Într-o conferință de presă, la încheierea reuniunii ministeriale, Stoltenberg a precizat că noul centru va fi amplasat la comandamentul aliat de la Napoli, ca o componentă a reacției NATO la amenințările dinspre Orientul Mijlociu și nordul Africii. „Anticipăm că la centru vor lucra aproximativ 100 de persoane, care vor evalua amenințările potențiale și vor colabora cu națiunile și organizațiile partenere”, a spus el.

La întîlnirea de la Bruxelles, miniștrii apărării au discutat și despre capacitățile comune ale NATO în domeniul informațiilor, monitorizării și recunoașterilor. Ei au căzut de acord să dezvolte o capacitate de continuare după retragerea sistemelor aeropurtate de avertizare timpurie AWACS în jurul anului 2035, mai informează Xinhua.

Ministrul Leș: România își respectă angajamentele în NATO

În acest timp, potrivit unui comunicat transmis joi de MApN, Gabriel Leș, care participă la reuniunea miniștrilor Apărării din NATO, a exprimat susținerea României pentru demersurile de creștere a contribuției Alianței la eforturile comunității internaționale de proiectare a stabilității.

În cadrul dezbaterilor, oficialul român a susținut necesitatea continuării eforturilor de consolidare a posturii aliate de descurajare și apărare și a reiterat importanța implementării tuturor deciziilor adoptate la Summitul de la Varșovia, în spiritul unei abordării integrate a amenințărilor, în vederea asigurării unității și credibilității Alianței. În context, acesta a subliniat necesitatea asigurării coerenței măsurilor de întărire a posturii de apărare și descurajare pentru flancul estic al NATO, conform sursei citate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?